Nehéz idők jönnek…

Románia – Az időjárás viszontagságai miatt két alapvető élelmiszer árának számottevő emelése tényét, illetve tervét jelentették be Romániában.

Augusztusban legkevesebb 3, legtöbb 10%-kal drágították a péktermékek egy részét, de ezzel még nincs vége az áremelésnek. A Realitatea TV híradása szerint őszre további 30–40%-os áremelkedésre van esély a kenyéripari termelők közlése alapján. A bejelentést alátámasztja a gabona rekordnagyságú drágulása. A súlyos aszály miatt négyéves mélypontra csökken az idén Romániában a búzatermés. A mezőgazdasági minisztérium előzetes becslése szerint a termés csak 3 millió tonna körül lesz, s ez a mennyiség egyet jelent a négyéves mélyponttal. A Népújság úgy tudja, hogy a román szaktárca a búza vetésterület 99 százalékának betakarítása után 2,99 millió tonnára becsülte a betakarított mennyiséget. Pénzbe átszámolva: több mint 160 millió eurónyi kárt okozott a szárazság a mezőgazdaságban. A minisztérium adatát a termelők azzal fejelték meg, hogy szerintük az aszály 1,5 milliárd euró értékű termést pusztított el.

Takarmányhiány miatt drágulás
Nem most, hanem novemberben várható a másik fontos élelmiszer árának emelése. A romániai tejtermelő vállalatok szerint a tej literje 10–15 százalékkal kerül majd többe. Az ok: a szárazság miatt takarmányhiány állt elő, s ilyenformán ez drasztikusan drágult is.

(Forrás: piacesprofit.hu)