Nehéz helyzetben az autisták

Nehéz helyzetben az autisták
Nagyvárad- Csütörtökön egészségügyi témakörben tartott sajtótájékoztatót az RMDSZ nagyvárad-újvárosi körzetének székhelyén Biró Rozália szenátor. Az autizmussal élők nehéz helyzetére figyelmeztetett.

 

Február 28-i nagyváradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália RMDSZ-es szenátor bejelentette, hogy egy-két héten belül írásbeli interpellációt fog benyújtani az egészségügyi miniszternek az autizmussal élő személyek romániai helyzetével kapcsolatban. Arra hívta fel a figyelmet: jelenleg a 2010/151. számú törvény szabályozza az autizmussal és a társult mentális zavarokkal élőknek nyújtott speciális egészségügyi, oktatási jellegű és szociális szolgáltatásokat. Ezen jogszabály világosan megfogalmazza, hogy a jelzett kategóriába sorolt személyek számára ingyenesen hozzáférhetőek olyan speciális szolgáltatások, mint a zavar korai felismerése, klinikai-pszichiátriai diagnosztizálása, fejlődésének nyomon követése, pszichikai és gyógyszeres kezelése, a szakorvosi beavatkozás, a viselkedés- és pszichoterápia, valamint a szülőknek, illetve a hozzátartozóknak nyújtott tanácsadás. Ugyanakkor egy erre vonatkozó országos program is létezik, melyről közösen állapodott meg a szaktárca, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Orvosi Kamara. Mindezek ellenére azonban, bár több mint két és fél éve megszületett a törvény, még mindig nem jelentek meg az alkalmazási normák, és a gyakorlati tapasztalatok is azt mutatják, hogy a rendszer nem az elvárásoknak megfelelően működik.

Esélyük sincs

Például a háziorvosokon múlik, hogy odaadják vagy sem a szülőknek az ezzel kapcsolatos kérdőíveket. Pozitív esetben megtörténik a zavar felismerése, klinikai-pszichiátriai diagnosztizálása, és fejlődésének nyomon követése, azonban a pszichikai és gyógyszeres kezelésnél már jelentkeznek az első gondok, hiszen előbbi pénzbe kerül, nem díjmentes, ahogy a törvény előírja. Ugyanakkor a szülők vagy találnak szakorvost, vagy nem, ugyanis kevés az erre specializálódott szakember. Ami a viselkedés- és pszichoterápia illeti: előfordulhat, hogy az autizmussal élő gyermekek csak 9-10 éves korukban kerülnek iskolába, ahol nincs kidolgozva számukra egy specifikus oktatási program, ráadásul a magyar anyanyelvű autista gyerekek egyéb kommunikációs nehézségekkel szembesülnek. A hozzátartozók nyújtott „ingyenes” tanácsadásról pedig elmondható, hogy a szülők vagy fizetnek ezért, vagy pedig egymást közt osztják meg a tapasztalataikat. A felsoroltaknál is jelentősebb probléma viszont, hogy hivatalosan Romániában autizmussal élő felnőtt személyek nem léteznek, őket is fizikai fogyatékkal élőknek tekintik…

A szenátor asszony ezért a miniszterhez intézett interpellációjában jelezni fogja az alkalmazási normák hiányát, illetve azt is, hogy kevés a szakember és valójában nem létezik egy, az autizmussal élő személyek integrációjára vonatkozó stratégia, az ezen kategóriába sorolt személyeknek pedig esélyük sincs arra, hogy belépjenek a munkaerőpiacra. Ugyanakkor javasolni fogja az említett alkalmazási normák kibocsátását, és megkérdezi, hogy az idei évre mennyi pénzösszeget különítettek el az autizmussal és a társult mentális zavarokkal élőknek nyújtott speciális egészségügyi, oktatási jellegű és szociális szolgáltatásoknak, illetve milyen intézkedéseket kívánnak foganatosítani a jelenlegi helyzet jobbítása érdekében?

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,