Nehéz év, de több pénzforrás

Nehéz év, de több pénzforrás
Nagyvárad- Szerdán a városháza dísztermében sajtótájékoztatót tartott Mircea Mălan váradi alpolgármester, és Mircea Moş, a nemzetközi finanszírozású projektekkel foglalkozó igazgatóság vezetője.

Az elmúlt időszakot is értékelő sajtótájékoztatón Mircea Mălan alpolgármester kifejtette, hogy a 2008-2013 közötti időszakban az önkormányzat nemzetközi finanszírozású projektekkel foglalkozó igazgatósága 21 uniós projektet valósított meg, 27,7 millió euró értékben, melyek közül tavaly 10-et fejezett be, 18,9 millió euró értékben. Ugyanakkor 2013-ban hat pályázatot tett le az illetékes szerveknél, 13,7 millió euró összegű finanszírozást igényelve. Emellett elmondható még, hogy jelenleg az igazgatóság 215.676.481 eurót kezel, és már 2012 ősze óta dolgozik azokon a projekteken, melyekkel uniós pénzforrásokat fog megpályázni a 2014-2020-as EU-s költségvetési ciklusban.

Az elöljáró meglátásában 2013 egy nehéz évnek bizonyult, mert elő kellett készíteni az idén megvalósítandó nagyobb szabású befektetéseket, az idei esztendő azonban még nehezebbnek ígérkezik, mivel számos nagyberuházás (például a Sas-palota renoválása, a Szent László tér felújítása, a Kossuth utcai parkolóház építése) párhuzamosan fog zajlani, és ezeket a munkálatokat össze kell hangolni. Jó hír viszont, hogy bár még hivatalosan nincs megerősítve, azért úgy tűnik, az Észak-Nyugati Fejlesztési Régióban az eddiginél kétszer annyi uniós pénzforrást lehet majd megpályázni. „A várható nehézségek ellenére erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy minél jobban ki tudjuk használni a város fejlődését szolgáló, megpályázható uniós forrásokban rejlő lehetőségeket”, hangsúlyozta.

Mircea Moş, a nemzetközi finanszírozású projektekkel foglalkozó igazgatóság vezetője többek közt kifejtette, hogy 2013-ban 34 projekt megvalósításán dolgoztak, 46,6 millió lej értékben eszközöltek kifizetéseket, és több mint 45 millió lej értékben jutottak forráshoz. Tizenöt közbeszerzési dokumentációt állítottak össze és továbbítottak, és két alkalommal kérvényeztek kifizetéseket, illetve 67 esetben visszatérítést. A legjelentősebb, európai uniós forrásokból megvalósított nagyberuházások közt említette az igazgató az állatkert korszerűsítését, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) mechatronikai műhelyét, a Viva Anima központot, az Octavian Goga utcai ideiglenes munkásszálló rendbe tételét, a December 1./Nagyvásár téri bölcsőde modernizálását, a Candeo és Dignitas központok felavatását, valamint a WI-FI csatlakozási pontok kialakítását a városban. Ugyanakkor a különböző gyakorlatba ültetési fázisokban levő projektek közül kiemelte a távhőrendszer felújítását, a strand rekonstrukcióját, az ipari park bővítését, a gyorsforgalmi út létesítését, a kerékpárutat, az egyik zsinagóga renoválását, a várban zajló munkálatokat, valamint a várad-rogériuszi piac átépítését.

Tervek

Az idei tervekről Mircea Mălan elmondta: várják a 2014-2020 közötti uniós költségvetés általános pályázati útmutatójának megjelenését, de addig is kijelöltek néhány projektet, melyek előnyt élveznek. Ilyen prioritásnak örvend például az a tervpályázat, mely három aluljáró létesítésére vonatkozik az új városközpontban; a körgyűrű folytatására a szentandrási út irányába, ahol felüljárót alakítanának ki a vasúti sínek fölött; egy új hídnak az építésére a Borsi út magasságában; a városban található 252, összesen 145 kilométer hosszúságú, eddig nem modernizált utcának a felújítására, a világítótestek kicserélésére LED-izzókra, mely 75 százalékkal csökkentené az áramfogyasztást; közintézmények hőszigetelésére; a Bémer tér felújítására, valamint parkolóhelyek kialakítására a Voinţa-sporttelepen.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Címkék: ,