Nehéz a fogyatékkal élőknek

Nehéz a fogyatékkal élőknek
Hétfő délelőtt kerekasztal-beszélgetés zajlott a Bihar Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének váradi székhelyén. A meghívott Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, szakbizottsági elnök volt.

A megjelenteket Boros Sarolta, a Bihar Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet: az ENSZ december 3-át a fogyatékkal élő emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fizikailag vagy szellemileg sérültekké váltak problémáira.

Helyben toporgás

Biró Rozália RMDSZ-es képviselőjelölt, a Szenátus emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi szakbizottságának az elnöke megjegyezte: jó hírrel nem nagyon tud szolgálni az érintetteknek, mert úgy tűnik, mintha a rendszerváltozás óta eltelt közel 27 évben túl sok érdemi, kedvező változás nem történt volna az ő szempontjukból, inkább a helyben toporgás a jellemző. Megfigyelhető, hogy a román államtól, de még az Európai Uniótól sem lehet hatékony segítséget várni, az alkalmazott közpolitikák távol állnak a valós igényektől, így a gyakorlat inkább azt mutatja, hogy akkor lehet részsikereket elérni, ha mindenki a saját közösségére támaszkodik, vagy önerőből próbálja megoldani a problémáit. A parlamenti mechanizmus nehézkes, bürokratikus, az számít, hogy ki melyik pártnak a tagja, és ha nincs mögötted többség, akkor lehet bármilyen jó is egy kezdeményezés, bukásra van ítélve. Emellett az önkormányzatok se tanúsítanak különösebb érdeklődést a fogyatékkal élők problémái iránt. Meglátásában egy járható út lehet a privát vállalkozások szociális érzékenységére való hatás, valamint hosszabb távra szóló partnerkapcsolatoknak a kialakítása, és a civil szférában is lehet bízni.

A jelenlevők közül többen olyan, ezekkel sokszor szembesülő problémákat jeleztek, mint például, hogy az egészségügyi intézményekben az ellátásnál nem élveznek elsőbbséget a fogyatékkal élők, az érintett állami intézmények közti együttműködés hiánya, a speciális nyugdíjakkal kapcsolatos gondok, az információáramlás elégtelensége, vagy a járdasziget hiánya a Szent László téri villamosmegállóban.

Romániában jelenleg több mint 775 ezer fogyatékkal élő személy létezik, és 443 állami szakintézmény kéne foglalkozzon velük.

Ciucur Losonczi Antonius