Néhány százan tüntettek a fővárosban tegnap

Néhány százan tüntettek a fővárosban tegnap
Néhány százan tüntettek hétfő este Bukarestben, a Victoriei-téren a kormány és a kormánykoalíció ellen. Az utcára vonulók ugyanakkor ünnepeltek is: az ellenzéki pártok által a vasárnapi választásokon elért eredményeket.

A kormány előtt az emberek román és uniós zászlókkal és ‘Le a büntetőügyesekkel!’ feliratú plakátokkal vonultak fel, a következőket skandálták: ‘Mondjatok le!’, ‘Le a kormánnyal!’ és ‘PSD, a vörös pestis’.

Tiltakozó akciójukkal az emberek szolidaritásukat fejezték ki azon külföldön élő román állampolgárokkal szemben, akik a nem megfelelő szervezés miatt órákig tartó sorbanállás után a külfödi szavazókörzeteknél nem élhettek szavazati jogukkal.

A tüntetők egy csoportja, néhány tucatnyi ember, a térről átvonult a külügyminisztérium székhelye elé is, ahol Teodor Meleşcanu tárcavezető lemondását követelték.

Teodor Meleşcanu külügyminiszter a nap folyamán korábban bocsánatot kért azoktól a külföldön élő román állampolgároktól, akik csak hosszas sorban állás után vagy egyáltalán nem szavazhattak a vasárnapi választásokon. A külügyminiszter ezzel finomított vasárnap esti kijelentésén, amikor azt mondta, hogy nincs mit felrónia magának a külföldi szavazókörzeteknél keletkezett sorok miatt, rámutatva, hogy a választási törvények módosítására politikai konszenzusra van szükség.

 

www.agerpres.ro