Néhány szavazókörzet kivételével reggel 7 órakor országszerte elkezdődött a szavazás

Inquam Photos / Adriana Neagoe
Inquam Photos / Adriana Neagoe
Néhány bukaresti és Teleorman megyei szavazókörzet kivételével szombat reggel 7 órakor országszerte elkezdődött a szavazás a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum keretében – közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.

Dajbog sajtónyilatkozatában rámutatott, Bukarest harmadik kerületében néhány szavazókörzetet nem nyitottak meg reggel 7 órakor, vagy azért, mert nem jelent meg a helyszínen a szavazókörzeti elnök, vagy azért, mert nem vették át a voksoláshoz szükséges kellékeket. Egy Teleorman megyei szavazókörzetnél más elnököt kell kijelölni, miután az eredetileg kinevezett személy a családjában történt haláleset miatt kérte a helyettesítését.

A szóvivő szerint a kétnapos referendumot megelőző kampányban összesen 48 incidens történt. Az esetek többségében illegálisan elhelyezett választási plakátok vagy választási anyagok tönkretétele miatt riasztották az illetékes hatóságokat. Az incidensek nyomán összesen 3500 lej értékben róttak ki bírságot.

Dajbog hangsúlyozta, Carmen Dan belügyminiszter “maximális odafigyelést” kért a belügyi szervektől ezekre a napokra, hogy a népszavazás a közrendet érintő problémák nélkül zajlódjon le, ugyanakkor felszólította őket, hogy a jelzett törvénysértéseket operatívan és szakszerűen kezeljék.