Néhány napig a bondoraszói erdei iskolában

Néhány napig a bondoraszói erdei iskolában
Bihar megye – Nemrég a belényesi Nicolae Popoviciu Általános Iskola magyar tagozatos diákjai erdei iskolában, a Bondoraszói Keresztény Táborban töltöttek el felejthetetlen napokat. A tanulók izgatottan várták az indulás pillanatát.

A kisbuszban vidám hangulat uralkodott, a diákok egymás után énekelték a tanult dalokat, s így rövid idő alatt célhoz értek. A tábori szabályok ismertetése után eljött az esti mese ideje, amit a gyerekek nagy örömmel fogadtak. Másnap reggel megkezdődött a tanulás. Tankönyvek és füzetek nélküli tanulás. Minden résztvevő kapott egy mappát, amibe naponta belehelyezhette az aznap tanultakat. Az első nap témaköre az anyanyelv volt, témái pedig az őszi versek, jeles őszi napok és a környékhez kapcsolódó mondák, legendák feldolgozása lett. Az órák között a tanulók és a tanítók hosszú sétára indultak, ahol gyűjtögették a természet kincseit: különböző formájú és színű leveleket, tobozt, bükkmakkot, galagonyát, áfonyavesszőt stb., ezekből délután igényes és egyedi munkák születtek.

Következő napon az állatvilág felé fordult a diákok figyelme. A tanulók csoportokra bontva tanulmányozták a holló, a csóka, a szarka és egyéb veréb életmódját, majd bemutatták társaiknak. Ezek után közös madárlesre indultak, messzelátókkal felszerelkezve, és a sokaság nagy gyönyörűségére nemcsak madarakat, hanem szivárványt is láthattak a barangolók. A madarak megfigyelése után a halak tanulmányozása kötötte le a gyerekek figyelmét, s az elmélet után következett a gyakorlat: a sokaság elindult halat fogni. Először mindenki kukac és giliszta után kutakodott, majd megkezdődött a Nagy Ho-Ho-Ho-Horgász verseny. Késő délután a fonás művészetét gyakorolták diákok, és az érdeklődők új technikát is tanulhattak.

Mappányi tudománnyal

A harmadik nap a növényvilágé volt. A lucfenyő, a bükk és a tölgy kérgének, levelének és tobozvirágának megfigyelése és megtapogatása után gombázni indult a társaság. Találkoztak tapasztalt erdőjárókkal is, akik eladásra gyűjtötték a gombákat, és szívesen bemutatták azok ehető és mérgező fajtáit. Délután rajzzal és hajtogatással összegezték a tanultakat, a toboz pikkelyeit leválasztva halakat készítettek. A tanulók megbecsültek, majd megmértek egy távolságot és magasságot. Nagy örömet szerzett a focimeccs is, amit döntetlen lévén tizenegyesek zártak le. A gyöngyfűzés volt a nap fénypontja, amikor mindenki karkötőt vagy nyakláncot készíthetett anyukájának vagy saját magának. A vacsora után szalvétából tavirózsát hajtogattak a jelentkezők. Az utolsó nap a népművészet körében zajlott. Népdalokat tanultak és népi gyermekjátékokat játszottak a jelenlevők. A tevékenységeket, sok figyelemmel, odaadással és a gyerekek iránti szeretettel, Krammer Terézia és Halász Mónika tanítónők, valamint Boros Irén vallástanárnő irányították.

Miklós Annamária