Néhány módosításra nemet mondanak a családorvosok az új keretszerződésben

Néhány módosításra nemet mondanak a családorvosok az új keretszerződésben
Szatmár megye – A megyében hivatásukat gyakoroló családorvosok döntő többsége megjelent csütörtökön azon a gyűlésen, amelyen a 2010-es évre érvényes keretszerződés-tervezetet elemezték.

„Néhány komolyabb változtatást akarnak eszközölni a keretszerződésben, amely ellen, ameddig csak tervezet szintjén van, jogunkban áll tiltakozni, és ezt meg is fogjuk tenni. Néhány módosításra pedig egyenesen nemet mondunk majd” – hangsúlyozta dr. Calin Bumbuluţ, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének rendes havi ülésén, ahol a megszokottól eltérően most a családorvosok több mint háromnegyede megjelent. Nem tudni, hogy április elsejei dátummal, vagy valamivel később, de hamarosan aláírják a 2010-es évre érvényes keretszerződéseket a megyei egészségügy biztosítási pénztárakkal, így ez az időszak igen érzékennyé és lobbanékonnyá teszi a közegészségügyben valamennyire is érintett dolgozókat, cégtulajdonosokat, és ha csak közvetve is, de a lakosságot is. A keretszerződés-tervezet alapos áttanulmányozása után kerek perec nemet mondanak majd arra, hogy amennyiben a családorvos olyan beteget lát el, akiről utólag kiderül, hogy az adott időszakban nem volt érvényes betegbiztosítása, a CAS visszakövetelhesse az ellátásért kifizetett összeget az orvostól. Az  orvosok nincsen honnan tudják ugyanis, hogy fennáll-e még a betegnek az ellátás időpontjában a biztosítotti státusza vagy sem.

Biztosítottságunk bizonyítása
Ha az előzetes számítások nem tévednek, akkor 18-20 ezer személy kell a közeljövőben azt bizonyítsa – az ehhez szükséges dokumentumokkal –, hogy van érvényes egészségbiztosítása.
Nehezen lehetett a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének rendes havi gyűlésére érkezett csaknem százötven orvost „lecsillapítani”, amikor a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CJAS) képviselői bejelentették, hogy immár Szatmár megyének sem lehet egyetlen mentsége sem arra, hogy tovább halogatja a beteglistán lévő személyek biztosítotti státuszának ellenőrzését. A 2007/617-es számú rendelet lép tehát itt is érvénybe, ami azt jelenti, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) által 2008-ban elkészített adatbázist összevetik a családorvosok listáin lévő betegekkel.
Utólagos javítás
Ezzel szeretnék kiküszöbölni azt a hibát, amelyet a CNAS idén vétett, nevezetesen, hogy a 2008-as lista alapján szeretné a biztosítotti státusszal nem rendelkezőket elkülöníteni. Más megyékben már rég bevezették a rendszert és átmeneti időt sem hagytak. Ez azt jelenti, hogy számos esetben kerültek a nem biztosítottak csoportjába olyanok, akik rendelkeztek napra pontosan kifizetett egészségbiztosítással, és fordítva. Szatmár megyében ezt szeretnék elkerülni, így májusig kaptak időt a családorvosok, hogy a listákat összevessék. A második nagy hiba, hogy a 2008-as adatok nem egyezhetnek a mostaniakkal, mivel a családorvosok listája sem állandó a betegmigráció miatt, nem is beszélve a 2009-es elbocsátási hullámról, ahol sok személynek szűnt meg a munkahelye, és a jelenleg érvényben lévő törvények alapján, ha valaki három hónapig nem fizeti az egészségbiztosítási hozzájárulást, akkor nem lesz jogosult semmilyen ingyenes vagy ártámogatott ellátásra, kivéve a sürgősségit. Biztosított mindenki, aki dolgozik, és a munkaadója fizeti a hozzájárulást, valamint
a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a kismamák. De ezen csoportok mellett jelentős számban vannak az úgynevezett társbiztosítottak is, akiknek komoly utánajárásba kerül bizonyítani, hogy tulajdonképpen, ha csak közvetett úton is, de jogosultak az ellátásra. Ugyanilyen furcsa helyzetben vannak az egyetemisták, valamint a 18 év feletti középiskolások. Nekik, és velük együtt az alkalmazottaknak is, igazolást kell vinniük arról, hogy iskolába járnak, illetve, hogy a munkaadó kifizetett minden rá eső részt, ám ez az igazolás csak három hónapig érvényes. Elvileg tehát háromhavonta a családorvos elé kell járulni, hogy megírják nekik az igazolást és továbbra is biztosítottak maradjanak. Ha ez a „vándorlás” nem lenne elég megterhelő a családorvosoknak, akkor hozzáteszik azokat — családorvosonként 100-250 személy —, akiknél ellenőrizni kell, hogy jelenleg melyik csoportba sorolandók. Azok a betegek, akik a CJAS nyilvántartásában a „nem biztosított” csoportba kerültek, most utána kell majd járjanak azoknak az okiratoknak, amelyekkel ennek ellenkezőjét bizonyíthatják, s ha ez nem lenne elég, akkor ezt elvihetik a családorvoshoz, valamint a CJAS-hez is, ahol azután a „biztosított” listába kerülnek majd.