Néhány árus már átköltözött

Néhány árus már átköltözött
Nagyvárad- Körülbelül két héttel ezelőtt elkészült az uniós támogatással megújuló rogériuszi piac második épületrésze is, így június 15-ig odaköltözhetnek a jelenleg a sátorban levő kereskedők.

Kedd délelőtti terepszemlénk során azt tapasztaltuk, hogy egy krumpliárus és két virágkereskedő már áthurcolkodott, de előfordulhat, hogy estig mások is követték példájukat, ugyanis rajtuk kívül többen érdeklődéssel nézegették a már kitett korszerű asztalokat, nyitogatták, próbálgatták ezek ajtóit.
Mint ismert, a váradi Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) megrendelésére zajló befektetés a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében valósul meg, partnerségben a debreceni székhelyű Hajdú-Bihar Megyei Iparkamarával. A projekt teljes költségvetése 7.707.912,40 euró, melyből az itteni önkormányzatnak, mint vezető partnernek 6.705.313,40 euró jut, az Európai Regionális Fejlesztési Alap hozzájárulása pedig 2.917.977, 42 euró. A műszaki terveket a Poliart cég készítette, a kivitelezési tendert pedig a Bihar és Kolozs megyei cégek alkotta TIM – Grupul 4 Instalaţii – Termoline konzorcium nyerte meg. A megbízási szerződés értéke áfával együtt 6.427.929 euró.

Környezetbarát

A megrendelő szerint a létesítmény korszerűsítésére azért volt szükség, mert a felújítás hozzájárul majd az energiahatékonyság növeléséhez, a fenntartható fejlődéshez és az életminőség jobbításához. Emellett a befektetés környezetbarát is, ugyanis a vasbeton födémen zöldövezetet, teraszt és pihenőhelyeket alakítanak ki, a esővizet öntözésre és takarításra használják, az elektromos áramot megújuló energiaforrásból biztosítják, illetve napelemes rendszert működtetnek majd.
A helyek száma ugyan kevesebb lesz annál, mint amennyit a régi piacon volt, de több, mint amennyi a sátorban van. A nemrég átadott másik épületrész
két oldalán bódésorok találhatók, az egyik oldalt a húst és hústermékeket, illetve halat árusítók foglalják majd el, míg másik oldalon kenyeret és péktermékeket fognak árulni. Egyelőre ezekbe a helyiségekbe nem vezették még be az áramot és a vizet, de mihelyt ez megtörténik, jöhetnek a kereskedők és elfoglalhatják a helyeiket. Ezeket a különben már elárverezték, a kiindulási ár négyzetméterenként 180 lej volt áfával, míg a régi piacon a rossz állapotban lévő bódék négyzetméteréért 200-230 lejt fizettek a bérlőik. Az asztaloknál lévő helyek ára pedig ugyanaz, mint volt, ezek az árak öt éve nem változtak Liviu Andrica, az ADP igazgatója szerint.
A harmadik épülettest szintén árusok számára lesz kialakítva, itt bazár rész lesz, továbbá virágokat, méhészeti termékeket, bio-termékeket árulnak majd, néhány standnál pedig magyarországi árucikkeket lehet majd vásárolni. Ez az épületrész augusztus második feléig lesz készen, a teljes projekt pedig, parkolóval együtt, szeptember 30-ig.

Ciucur Losonczi Antonius