„Néha döccenünk, de jól, ügyesen haladunk”

Akt.:
Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke adott exkluzív interjút szerkesztőségünknek
Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke adott exkluzív interjút szerkesztőségünknek
A Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es vezetője, Pásztor Sándor az elmúlt napokban több fontos ügyben is tájékoztatta a sajtót. Ezen ügyek, projektek, döntések kapcsán kerestük fel őt és kértük arra, hogy válaszoljon szerkesztőségünk kérdéseire.

– Úgy tűnik, pörögnek az ügyek a Megyei Tanács környékén. Sok új ötlet, sok ügy, de sok támadás is van. Mi történik?
– Dolgozunk. Más sebességre kapcsoltunk és ennek vannak pozitív eredményei. A siker azonban társban jár az irigységgel is, ezért vannak nagyrészt a támadások. Sokaknak nehéz elfogadni, hogy egy RMDSZ-es, magyar tanácselnök, hajszálnyi többséggel, nap mint nap előrébb tolja a megyét.

– Most milyen eredményekre gondol?
– Én nem vagyok egy panaszkodós fajta, de a helyzet az, hogy egy sor csontváz hullott ki a szekrényből az átvételnél. A múzeum ügye le volt állva, a reptérfejlesztés terminálja megrekedve, a megyei utak uniós forrásának pályázatai tisztázatlanul, a kommunikáció szétzilálva. Eltelt egy év és más a helyzet.

– Mit jelent ez a más helyzet?
– A múzeum ügyét beturbóztuk, most már vannak kiállítások, az ősszel elindul a végleges kiürítése a katolikus Püspöki Palotának és ezzel nagyban segítjük, hogy a támogatás, amit a felújításra sikerült megszerezzen az egyház, gyorsan hasznosuljon. Ha minden igaz, sikeres a pályázatunk, és több millió eurós megnyert pályázatból rendbe tesszük a Hadapródiskola környezetét és két szintjét, illetve határmenti pályázatból befejezzük az összes kiállítást.

Repülőtér

– Említette a repteret, ott is látványos a fejlődés?
– Ha számít valamit az, hogy az egyik európai szövetség ez év első féléve alapján a kontinens legdinamikusabb repterének a mienket nevezte meg, akkor szerintem látványos. Megsokszoroztuk az utasszámokat, a komoly légitársaságokkal sikeres a partnerségünk, és ősztől újabb járatok lesznek. Építjük az új terminált, megvan a közbeszerzés és jövőre átadjuk.

– Mennyibe kerül ez a fejlesztés?
– Több millió euró és ami a jó, hogy az RMDSZ-nek köszönhetően, Cseke Attila megyei elnök közbenjárására, az idei források nyolcvan százalékát a központi költségvetésből kapjuk. Ez az összeg pontosan 8 millió lej, ami közel 1,8 millió euró.

– Beszélt a megyei utakról is, ott vannak forrásaik?
– Igen. A héten jelentek meg az új vidékfejlesztési program pályázati eredményei. Bihar megye az első háromban van országosan. A Megyei Tanács közel 150 millió lejt, azaz közel 34 millió eurót nyert. Ezen kívül van EU-s pályázatunk is. Számításaink szerint közel 60 millió eurót nyerünk, és még legalább tízet mi magunk is tudunk költeni az elkövetkezendő években a megyei hálózatra. Kemény, de eredményes volt a munkánk.

– Úgy gondolja ezért támadják?
– Nem csak ezért, hisz még nem is mondtam el mindent, hisz tanmedencéket építünk, turisztikai brand fejlesztést végzünk, Nagyszalonta körgyűrű hatástanulmányát készítettük el, megoldottuk a Szacsvay-iskola épületgondját, támogatjuk a civileket, stb. No igen, így ez az egész már bosszantó egyeseknek, hisz azt mondták egy éve, hogy mi bele fogunk bukni. Hála Istennek nem úgy lett, sőt az előbbiekből látszik, hatalmasat hajtottak a kollégák.

Támadás

– Meddig fog ez a támadás tartani?
– Egyszerű, 2020-ig, vagy amíg a józan ész nem győz, illetve amíg talpon tudunk maradni.

– Az egyik ilyen folytonos támadás a tanács két épületének felújítása. Legutóbb ennek kapcsán egy nagyon egyedi javaslatot terjesztett elő.
– Egy ésszerű javaslatot tettem. Lehet igaza van, ez manapság tűnhet a politikában egyedinek. A régi poliklinikáról van szó, amit még az előző PNL-s vezetés perelt a katolikus egyházzal. Az RMDSZ egyszer sem szavazott a per mellett. Itt román versus magyar ügyet akartak ebből csinálni első perctől.

– Ezt miből gondolja?
– Az ügyvédek iratai egyértelműek. Ennek ellenére az egyház kétszer is nyert. Miután a legfelsőbb bíróság elfogadta Bolojan polgármester, liberális megyei elnök perbe való becsatlakozását, no ott veszített az egyház. Ezt követően egy sor nyilatkozatban is nyomást gyakorolt ránk a PNL, hogy vegyük valósan birtokba az épületet és költözzünk oda, költsünk rá több millió eurót, stb.

– Miért nem teszik ezt meg?
– Egyszerű, mert ez ésszerűtlen. A megyei tanács összesen 2000 négyzetméteren működik, az épület pedig közel 6000. Túl nagy nekünk. Másrészt azért, mert a felújítási költség töredékéből egy teljesen újat, az intézmény igényeire szabottat építhetnék, melynek üzemeltetési költségei is jóval olcsóbbak.

– Ezért mondta azt, hogy eladják vagy elcserélik?
– Legyen világos, nem adjuk el, ha folytatja a pert az egyház. Az egyháznál van a döntés. Én láttam a bírósági végzést. Ugyan a katolikus fél veszített, de az indoklás leírja, hogy ez ingatlan tévedésből került az állam tulajdonába, nincs államosítási papír.

– Ezt nem tudja Bolojan?
– Ó, dehogynem. Ő is részese volt a pernek. Nézze, pár hónapja még azt mondta egy, a magyarok diszkriminációjáért elítélt román lapnak, hogy adjuk neki és ő majd beruház. Pénteken az én csereajánlatom után meg ugyanazon lapnak Bolojan azt mondta, hogy esze ágában sincs átvenni az ingatlant. Látta Bolojant az elmúlt mandátumaiban beruházni olyan ingatlanba, ami vitatott tulajdonú?

– Nem, de akkor ez most miért egy vitatott tulajdon, ha nyertek a bíróságon?
– Az egyház fellebbezhet külföldön és indíthat egy új pert belföldön. Tudtommal még nem járt le a fellebbezési határidő. Biztos kapunk értesítést, ha folytatódik a per. Ha nem folytatja az egyház az egy teljesen más helyzet.

– Ön szerint miért tolja önt a PNL egy vitatott tulajdonba való beruházásba?
– A tavaly elvesztették a megyét egy jó RMDSZ helyzetkihasználásnak köszönhetően. Ebbe nem nyugodtak bele, ezt követően bepereltek és úgy próbálnak minket kiütni. Nehezen megy nekik és ezért valami törvénytelenségbe próbálnak betolni, hisz ennél kevesebbért is meghurcolták és váltatták már le Ráduly Róbertet Csíkszeredában vagy Horváth Annát Kolozsváron.

– Nem egyszerű helyzet, lehet ezt bírni idegekkel?
– Kell. Tudja sok magyar ember bírja ezt. Bírják a polgármestereink, a parlamentereink, sőt Szabó Ödönben még az ellentámadás erejét is látom sokszor, hisz például az ő kemény fellépésének köszönhetően ítélték el, mondták ki és büntették meg a már emlegetett román hetilap internetes kiadását azért, mert diszkriminatív, magyarellenes.

Koalíció

– Ilyen körülmények között, hogy lehet dolgozni?
– Teher alatt nő a pálma, tartja a mondás, nem? A valóság az, hogy csapatmunkával lettünk eredményesek. Jó, dinamikus vezetése van az RMDSZ-nek. Sok az egyeztetés, sok az ötlet és azok diktálják a tempót, akik a maximumot ki tudják hozni magukból, de a többiekből is.

– Milyen a megyét vezető koalíció működése?
– Jó a kapcsolat. A hármasban, világos szerintem mindenkinek, az RMDSZ a biztos pont, ezért is támadnak. Voltak nehezebb pillanatok, hisz figyelni kell mindig a jelenlétre, a fegyelemre. Néha döccenünk, de jól, ügyesen haladunk. Az utolsó év lehet kicsit nehezebb, hisz az választási év, addig azonban még van két év. Figyelünk egymásra és próbáljuk teljes erővel fejleszteni a megyét.

Ciucur Losonczi Antonius