Negyvenötből négy óvás

Bihar megye – A Bihar megyei RMDSZ által lebonyolított előválasztások után négy óvás érkezett a szervezet megyei vezetőségéhez. Az RMDSZ mind a négy esetben, az előválasztásokon kialakult rangsor mellett állt ki. A jelek szerint Székelyhídon kenyértörésre kerül sor.

Szabó Ödön a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: az RMDSZ 45 helyen szervezett előválasztást a megyében és az eredmények kihírdetése után négy helyről érkezett óvás. “Mind a négy esetet elbíráltuk és minden esetben az RMDSZ az előválasztásokon kialakult rangsor mellett állt ki.” Szabó ödön nem pontosította, mely településekről érkeztek az óvások, csak annyit mondott, hogy volt ahol a kampányban használt módszereket, például a durva hangnemet óvta meg a vesztes jelölt, volt ahol a jelölt jelöltetési jogát óvták meg. Ez utóbbival kapcsolatban Szabó jelezte, hogy ezesetben azért nem adtak helyt az óvásnak, mert, “mi a választmámyon a nyitási szándékunk értelmében úgy döntöttünk, hogy bárki indulhat az előválasztáson.” Három településen elfogadták ezeket a döntéseket, tette hozzá Szabó Ödön, akitől megtudtuk, hogy azon négy település közül, ahonnan óvás érkezett az előválasztások után egy helyen csak állóurnás szavazás volt, két helyen csak mozgóurnás szavazást bonyolítottak le, egy helyen pedig vegyes rendszert alkalmaztak.

Függetlenül

Most pedig vegyük sorra az óvásokat. Gyurcsik Zoltán, Székelyhíd polgármestere telefonos megkeresésünkre elmondta, hogy azért óvta meg az eredményt, mert nehezményezi azt a módszert, ahogy a választásokat lebonyolították. “Az emberek 70-80 százaléka mondja, hogy csalás volt és én is be tudom bizonyítani, hogy Béres Csaba csalással nyerte meg az előválasztásokat. Csak mozgóurnás szavazás volt és az urnabiztosok kimentek a falvakba, de tudták melyik utcában hogy állunk, és ennek alapján küldték ki az embereket. Azokhoz, akik engem szimpatizálnak, nem mentek el.” – fogalmazta meg vádjait Gyurcsik Zoltán. Arra a kérdésre, hogy elindul-e független jelöltként, így fogalmazott: “nem csapom be azokat az embereket, akik engem támogatnak, ezért elindulok függetlenként. Nem az RMDSZ ellen indulok, mert azt mondom az embereknek, hogy a tanácsosi választáson szavazzanak az RMDSZ-re. A székelyhídi RMDSZ-ben Sóki Béla irányította mismásokat már januárban jeleztem a megyei vezetésnek, de nem mondtak semmit, úgyhogy mostmár akármilyen válasz érkezik az RMDSZ-től az óvásomra, nem másítom meg az elhatározásomat” – szögezte le Gyurcsik Zoltán, aki hozzátette, hogy Sóki Béla székelyhídi RMDSZ elnök lejáratási kampányt indított ellene. Szabó Ödön a székelyhídi polgármester ügye kapcsán csak annyit kívánt jelezni, hogy az előválasztások előtt minden jelölt nyilatkozatban vállalta, hogy nem fog elindulni az RMDSZ ellen a választásokon.

Mérlegel

Papp György hegyközpályi polgármseter szintén óvást nyújtott be, mint mondta azért mert az alpolgármester, aki elindult ellene az előválasztáson nem tartott beszámolót tevékenységéről, holott az RMDSZ alapszabályzata kötelezi erre, és emiatt  nem is jelöltethette volna magát. “Én már az előválasztások előtt is jeleztem ezt, de nem történt semmi. De a szabályzat lehetőséget biztosít nekem arra, hogy az előválasztás után is óvjak” – fogalmazott Papp György. “Az óvásomat visszautasították, ma (szerdán) mérlegelek arról, hogy beadom-e a felmondásomat az RMDSZ helyi elnöki tisztségéből, és azt, hogy elindulok-e függetlenként” – mondta. Arra a kérdésre, hogy elindulna-e az MPP színeiben, ha ilyen irányú megkeresésés érkezne felőlük, csak annyit mondott: “mérlegelek.” Hozzátette, Pályiban csak állóurnás szavazás volt.

Visszavonva

Bagosi Barna az RMDSZ berettyószéplaki elnöke szintén óvást nyújtott be az előválasztások után. Elmondása szerint, nem az eredménnyel volt kifogása, hanem a kampány jellegével. Bagosi Barna nem kívánt nyilatkozni arról, hogy milyen konkrét kifogásai voltak a Széplakon zajló kampány során. Hozzátette, hogy figyelmeztetésére kapott választ a megyei vezetőségtől, melynek nyomán visszavonta az óvást, arról azonban szintén nem nyilatkozott, hogy milyen választ kapott a vezetőségtől. A negyedik óvás Tenkéről érkezett, de ennek nem politikai, hanem személyes, anyagi háttere van, mondta Szabó Ferenc a tenkei RMDSZ elnöke, aki elmondta, hogy ő csak azután szerzett tudomást arról, hogy óvást nyújtottak be a tenkei elővásztás lebonyolítása után, miután a megyei vezetés érdeklődött tőle a kialakult helyzetről. Az elnöktől megtudtuk, hogy azó vást a helyi Csipkés család nyújtotta be, akik azt kifogásolták, hogy az RMDSZ helyi tanácsosi előválasztási listájára felkerült Hevesi János és Szabó Tibor, két tenkei RMDSZ-es helyi tanácsos is, akik, a panaszosok véleménye szerint a magyarok érdekei ellen tevékenykednek a helyi tanácsban. A megyei vezetés elutasította az óvást.

Pap István