Negyven millió lejes kölcsönt igényel Várad

Negyven millió lejes kölcsönt igényel Várad
A nagyváradi helyi tanács keddi ülésén megszavazta azt, hogy az önkormányzat negyvenmillió lejes kölcsönt vegyen fel tizenhárom éves futamidőre.

 

A határozattervezet szerint a város az elkövetkező három évben igényeinek megfelelő módon használja fel a megítélt kölcsönt, amelyet az azt követő tíz évben kell majd törlesszen. A határozattervezet szakjelentésében az áll, hogy a kölcsön felvétele után a város adósságállománya 22,81 százalék lesz. A kölcsönből a város a már elnyert uniós pályázatok előfinanszírozását, illetve az önrészeket biztosítaná. Delorean Gyula RMDSZ-es tanácsos a tanácsülés előtt a kölcsönről elmondta: „ha a város nem tudja kitermelni teljes egészében az európai uniós pályázatoknak a saját finanszírozású részét, amelyekkel be kell szállni egy ilyen pályázati rendszerbe, akkor a három év lejárta után a hitel át fog alakulni kölcsönné nagyon kedvezményes kamatlábbal.” A határozattervezet függeléke felsorol huszonhét európai uniós finanszírozású projektet, amelyre a hitel felhasználható. Ezeknek a projekteknek az összértéke több mint 796 millió lej, melynek közel a felét a nagyváradi fűtésrendszer felújításának projektje teszi ki, ugyanakkor szerepel a nagyváradi várfelújítás projektje is.

A napirendi pont vitáján Huszár István RMDSZ-es helyi tanácsos azt kérdezte, a felvett összeg elég lesz-e az összes a határozatban megjelölt projektre, illetve azt, hogy a kölcsönt csak a listán szereplő projektekre lehet-e majd használni. Ilie Bolojan polgármester kifejtette, hogy arra nincs garancia, hogy ez az összeg elég lesz mindegyik projektek költségeinek a fedezéséhez, Eduard Florea a gazdasági osztály vezetője pedig elmondta, hogy a kölcsön felvételéhez szükség volt egy pontos listát összeállítani, amit azonban a későbbiekben meg lehet változtatni abban az esetben, ha nem változik a hitel összege. A tanácsosok egyhangúlag megszavazták a határozattervezetet.

Pap István