Negyven évig lakott ikertestvére az indiai férfi testében

Az indiai Sanju Bhagat hasa akkorára duzzadt, hogy egyre inkább egy 9 hónapos terhességre kezdett hasonlítani, ráadásul a levegővételt is komoly nehézségeket jelentett számára. 1999-ben aztán olyannyira tarthatatlanná vált helyzete, hogy kórházba kellett szállítani, ahol az orvosok először egy nagyméretű tumorra gyanakodtak, s ezért úgy döntöttek, műtét segítségével eltávolítják azt.

– Azt gondoltuk, hogy alapvetően a tumor már akkorára nőhetett, hogy összepréselte a rekeszizmot, ezért volt gondja a levegővétellel- mesélte Dr. Ajay Mehta. Ám az operácó során Dr. Mehta megdöbbentő dologra bukkant. Ahogy behatolt a gyomorba, óriási mennyiségű folyadék zúdult ki, s – ahogy fogalmazott – szinte sokkolta , hogy hirtelen egy kezet tartott a kezében, aztán egyre több csontot vett ki Bhagat testéből. Végtagokat, állkapcsot, hajmaradványokat: egy életképtelen csecsemőt emeltek ki a férfi testéből.

– Megborzadtunk valamennyien -emlékezett vissza az operációt vezető orvos. Mehta a világ egyik legbizarrabb orvosi csodájával találta magát szembe: a fetus in fetu (magzat a magzatban) esetével. A fetus in fetu rendkívül ritka: 500 000 esetből egyszer fordul elő ilyesmi. Az Amerikai Akadémia Gyermekgyógyászatának hivatalos lapja szerint 1900-ig csak 31 esetet, míg 1900 és 1956 között 11 esetet publikáltak idáig. Ők összesen 87 esetről tudnak a világon. Ilyenkor a terhesség nagyon korai szakaszában az egyik magzat szinte körülöleli, becsomagolja a másikat, így az nem az édesanyja, hanem ikertestvére testében fejlődik tovább parazitaként. Legtöbbször még a születés előtt elhaláloznak mindketten, itt azonban nem ez történt. Az orvosok elmondták, hogy nem találtak Bhagat testében placentát. Ikertestvére közvetlenül kapcsolódott a férfi vérellátásához. Az esetet követően Bhagat felépült, de még mindig nevetség forrása, hisz korábban gyakran bántották azzal, hogy úgy néz ki, mint aki terhes. És valóban az volt.