Negyven év legjobbja Salman Rushdie regénye

A legjobbak legjobbja lett az olvasóközönség véleménye szerint Salman Rushdie Az éjfél gyermekei című regénye. A könyv csütörtökön Londonban megkapta a Best of Bookers elismerést. A brit szerző második regénye ezúttal öt másik könyvet utasított maga mögé, a Booker Prize elmúlt negyven évének legjobbjait.

A Booker Prize-t évente ítélik a legjobb szépirodalmi mű szerzőjének a Brit Nemzetközösség államaiban vagy az Ír Köztársaságban. Az eredetileg angol nyelven íródott és az előző évben megjelent irodalomban tallóznak. Az éjfél gyermekei az indiai származású Rushdie második regénye volt, és 1981-ben kapta meg a Booker-díjat.

A Booker idén ünnepli 40. születésnapját, ebből az alkalomból választották a “Best of Bookers”-t. A korábbi nyertesek közül előbb hat alkotást emelt ki egy szakmai zsűri, majd szavazásra bocsátották őket. Az egész világról érkeztek voksok az interneten keresztül és sms-ben. Az összesen 7801 szavazó 36 százaléka szavazott a Rushdie-műre. A voksok több mint hatvan százaléka Nagy-Britanniából és Észak-Amerikából érkezett. A csütörtöki díjátadón a 61 éves Rushdie nem tudott megjelenni, mert az Egyesült Államokban tartózkodik legújabb könyve promóciós útján. Helyette két fia, Zafar és Milan jelent meg a londoni átadón csütörtökön. Az éjfél gyermekei a Booker of Bookers-díjat is elvitte 1993-ban.

A világirodalom egyik legrangosabb elismerése, a Booker Prize győztesei közül még a következő ötöt választotta ki a zsűri a jubileumi szavazásra: John Maxwell Coetzee: Szégyen (Disgrace); James Gordon Farrell: Krishnapur ostroma (The Siege of Krishnapur); Nadine Gordimer: Az őrző (The Conservationist), Peter Carey: Oscar és Lucinda; Pat Barker: Szellemút (The Ghost Road).