Négysávosítják a körgyűrűt

Akt.:
Nagyvárad – A Várad körüli terelőutat eredetileg négy sávosra tervezték, de akkor nem volt elegendő pénz egy négysávos körgyűrű építésére. Mivel szükség volt egy terelőútra, kétsávosra építették a körgyűrűt. Jelenleg folyik a másik két sáv építése.

Sokáig csak tervezték a körgyűrű bővítését, míg végül már kezdett az a rész is tönkremenni, amit nem kis költséggel megépítettek annak idején. Ez év május huszadika táján aztán hozzákezdtek végül a másik két sáv megépítéséhez is, amihez szükség volt a Dacia súgárút és Borsi út találkozásánál lévő felüljáró megerősítésére és szélesítésére is. A munkálatokat a Selina cég végzi , de az elején, talán a helyhatósági választások vagy egyéb miatt , elég vontatottan haladtak vele, míg az új városvezetés is nem sorolta azt a priorításai közzé. Pénteken ottjártunkkor javában folyt a Stefan cel Mare súgárút végénél lévő vasúti híd előtt az úttest szélesítése, a körforgalom kialakítása, csatornacsövek elhelyezése és a partomlást megakadályozó támfal építése sziklakövekből. A forgalomelterelés és a munkálatok miatti útszűkület miatt meglehetősen nagy volt a forgalomtorlódás is.

A vasúti töltés mellett húzódó Podului utcán is folyt a munka, alapozták az újonan építendő két új sávot egy rövid sávon, de ahhoz képest, hogy majdnem két hónapja kezdték, még nem sokra mentek vele. Ha meggondoljuk, hogy az 1-es Hőerőműig kell négysávosra kiépíteni a körgyűrűt, akkor nem ártana nagyobb sebességre akapcsolni, mert az elmúlt 10 hét alatt  a Dacia úti felüljárót kivéve nem sokra mentek. Ha viszont meggondoljuk, hogy az egyik munkavezető szerint összesen 120 hét áll a cég rendelkezésére a teljes munkálat átadásra, akkor van még remény. Amúgy legelőrehaladottabb állapotban a Dacia súgárút végén lévő felüljáró négysávosítása van. Azzal állítólag december 5-éik kell végezniük, de hamarabb kész lesz, mondta a munkálatokat vezető mérnök. Igaz nem kellett új pilléreket építeniük, mert a hidat eleve négy sávosra tervezték, csak az ipari zóna felő eső sávot most kiszélesítették egy méternyit a tartópilléren is túl, a többit is bevasalták és újravbetonozták, megerősítették. Ha kész lesz a város felé eső két sávon is megerősítik a hidat, mondta a munkavezető.

Albert Ferenc