Négymillió eurós beruházás kezdődik a Körösvidéki Múzeumban

Négymillió eurós beruházás kezdődik a Körösvidéki Múzeumban
Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke aláírta a kivitelezési szerződést a Körösvidéki Múzeum környezetének rendezésére és a belső kiállítási bútorzat elkészítésére.

A Körösvidéki Múzeum környezetének felújítása és belső berendezése elnevezésű projektre a támogatást a Bihar Megyei Tanács nyerte el a Regionális Operatív Program keretében. Az aláírt kivitelezési szerződés értéke 16,2 millió lej áfa nélkül, az általános forgalmi adóval pedig összesen 19,2 millió lej. A teljes összegből 207 ezer lejt fordíthatnak a műszaki dokumentáció összeállítására. A munkálatokra kiírt tendert a Constructorul Salard Kft. és a Novartis Kft. alkotta konzorcium nyerte meg. A kivitelezőnek 4 hónap áll rendelkezésére, hogy elkészítse a terveket, és további 18 hónap a munkálatok elvégzésére.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta: „A Körösvidéki Múzeum ügye tíz évig stagnált, csak akkor sikerült ezzel előrelépni, amikor átvettük a megyei önkormányzat vezetését. Új lendülettel, céltudatosan kezdtünk hozzá a munkához és meg is találtuk azokat forrásokat, amelyek lehetővé tették az egykori magyar királyi hadapródiskola épületének befejezését, a közgyűjtemény átköltöztetését és ezáltal a korábbi székhely, a római katolikus püspöki palota felszabadítását” – mondta Pásztor Sándor. A megyei tanács elnöke hozzátette: „Emlékezetes pillanat volt, amikor a kiköltözés után a barokk palota kulcsát ünnepélyesen átadtam Böcskei Lászlónak, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspökének.”

„A múzeum új székhelye környezetének rendbetételére, illetve a teljes belső tereinek a berendezésének elkészítésére pályázatot készítettünk, és meg is nyertük a szükséges támogatást. Ez rendkívül fontos, hiszen négymillió eurót fordíthatunk a megyei tanács alárendeltségében működő kulturális intézményre, amely nemcsak Nagyvárad és Bihar megye, hanem az ország egyik legjelentősebb múzeuma” – magyarázta Pásztor Sándor.

A részletek

A Regionális Operatív Programban elnyert támogatásból restaurálják az épület főkapuját, felújítják a portaépületet, megjavítják és kiegészítik az évszázados kovácsoltvas-kerítést, az egykori hadapródiskola hatalmas kertjében megjavítják a már meglévő sétányokat és újakat is építenek, kicserélik és kiegészítik a kert bútorzatát, közvilágítást építenek ki, kialakítanak egy szabadtéri amfiteátrumot és parkolót hoznak létre személygépkocsik és autóbuszok számára, hogy a múzeumba érkező látogatóknak biztosítsák a parkolási lehetőséget.

A belső munkálatokat tekintve speciális bútorzatot építenek és kiállítótermeket rendeznek be a Természettudomány, a Történelem és a Művészet részlegen. A konkrét munkálatok szilárd és üveg választófalak építésében állnak, továbbá járatokat építenek a látogatók számára, bútorokat és speciális tárlókat készítenek.

Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója szerint „ez egy rendkívüli beruházás, melynek megvalósításával hosszú távú projektekben gondolkodhatunk. A munkálatok végeztével egy olyan modern, állandó kiállítási térrel rendelkező kulturális intézmény lesz a Körösvidéki Múzeum, amelyre büszkék lehetnek a Bihar megyeiek és az ide érkező turisták egyaránt.”