Négyes könyvbemutató volt

Négyes könyvbemutató volt
Nagyvárad- A Magyar Kultúra Napja alkalmából kedden délután a Várad folyóirat szervezésében a kolozsvári Koinónia kiadó négy kiadványát mutatták be a Szigligeti Színház emeleti előcsarnokában.

 

A megjelenteket Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője köszöntötte, aki azon reményének adott hangot, hogy A Magyar Kultúra-napi könyvbemutatókkal hagyományt teremtenek. Zágoni Balázs, a kolozsvári Koinónia kiadó vezetője elmondta, hogy idén húsz esztendősek, fő céljuk pedig az új és fiatal tehetségek felkarolása. Gyermek- és szépirodalmi, teológiai jellegű, valamint olyan kötetek kiadására törekednek, melyek kortárs társadalmi kérdésekkel foglalkoznak. Ugyanakkor próbálnak innovatívak lenni, élen járni a kísérletezésben. A legjobb évükben 25-30 művet adtak ki, és fontos számukra, hogy jelen legyenek az igényesebb könyvüzletekben, -áruházakban.

Gergely Edó, a Monyómesék című meséskönyv szerzője úgy fogalmazott: írásaival elsősorban az olvasók szívét célozza meg, nem feltétlenül csupán a gyermekekét, hanem a szülőkét is, hiszen előfordulhat, hogy először az ő lelküket érinti meg, amit elolvasnak. Tapasztalata szerint még mindig jellemző, hogy a szülők felolvasnak a gyermekeiknek, de csak addig, míg azok megtanulnak folyamatosan olvasni.

Így működik

Balázs Imre József második alkalommal jelentkezett gyermekvers kötettel, melynek címe Blanka birodalma. Megtudtuk tőle, hogy „megrendelői”a kislányai voltak, akikkel együtt szokott olvasni. Meglátásában a gyermekirodalom hatását tekintve megváltozik valami onnantól kezdve, amikortól a szülő és gyermek már nem összebújva, közösen olvas.

Zágoni Balázs röviden ismertette Eginald Schlattner: Vörös kesztyűk című regényét, mely egy történelmi trilógia második részeként látott napvilágot, majd Kelemen Attila Ármin szólt arról, hogy miként készült az Így működik Markó Béla című beszélgetős könyv, mely néhány hónappal ezelőtt e-book formájában jelent meg, Erdélyben úttörő vállalkozásként. Többek közt elhangzott, hogy a kiadvány magánemberibb, személyesebb és valószínűleg olvasmányosabb, mint az a néhány évvel ezelőtt megjelent kötet, melyben Ágoston Hugó faggatta az RMDSZ akkori elnökét.

Ciucur Losonczi Antonius