Negyedszázada zajlanak a borversenyek Székelyhídon

Kovács Zoltán (balra) sok díjat vehetett át az idei versenyen
Kovács Zoltán (balra) sok díjat vehetett át az idei versenyen
Február 23-án, szombaton kitűnő szervezésben, sok résztvevővel zajlott az immár huszonötödik alkalommal megrendezett Székelyhídi Borverseny. A rendezvénynek – mint általában a székelyhídi, más jellegű eseményeknek is – a Múzeum biztosított otthont.


Negyedszázada rendeznek borversenyt Székelyhídon, mely a köztudatban az érmelléki borversenyként is ismertté vált, hiszen a tájegység egyik legismertebb borvidéke a település. Az első megmérettetésről is nekem volt alkalmam írni, együtt lapunk egyik akkori munkatársával. Akkor a versenyt az egykori munkásklubban szervezték meg, melynek keretében egy, az eseményhez kötődő kiállítást is rendeztek. Nagy újdonságot jelentett abban az időben mindez, hiszen megyénkben mindaddig nem került sor ilyenre. Kiemelkedő ebben a töretlen rendezvénysorozatban, hogy ha volt is váltás a szervezők köreiben, mindig akadtak olyan lelkes székelyhídi borászok – de nemcsak –, akik tovább éltették ezt a nagyszerű kezdeményezést, akik vállalták a szervezést és a lebonyolítást. Akik az első borverseny megszervezésében úttörő szerepet játszottak: dr. Wilhelm Sándor tanár, Gavrucza Tibor református lelkipásztor, Vasadi József agrármérnök – ők szombaton is jelen voltak, a mostani szervezők meghívásának eleget téve. Sajnos minden akkori szervező nevére ma már nem emlékszem, hiszen egy idő után a tudósításokat sem én írtam (más elfoglaltság miatt), de Szabó Tibor agrármérnökre igen, aki jó néhány évig volt az egyik főszervező. És eljutottunk immár a huszonötödik borversenyhez, ami egy öttagú szervezői csapat munkáját dicséri: Murgui Gabriella, Czapp Árpád, Hasznosi Sándor, Erdei Tamás és Pál Zsolt.

Köszöntők

Az esemény Fekete Katalin nyitó beszédével kezdődött, majd a város polgármestere, Béres Csaba következett. „Huszonöt évvel ezelőtt egy nagyon kicsi, lelkes csapat úgy gondolta, hogy lehetőséget kell adni a borászoknak, a szőlőtermesztőknek, hogy termékeiket ily módon is ismertté tegyék. A gondolatot tett követte, és megszületett Székelyhídon az első borverseny, mely akkor premier volt Bihar megyében. Most, negyedszázad elteltével, ha nem is teljes létszámában, de lélekben velünk vannak ennek az eseménynek a kezdeményezői, akiket kiemelten köszöntök. Huszonöt éves a borversenyünk, mely nemzetközivé nőtte ki magát”, mondta többek között a polgármester. Mielőtt a verseny zsűrielnöke, dr. Balla Géza megtartotta volna értékelőjét, a helyi Zajgó néptánccsoport fiatal tagjai egy magyar néptáncot adtak elő.

A zsűri értékelése

A továbbiakban a hattagú zsűri – dr. Balla Géza, Csávossy György, Pakó István, Kis Zoltán, Szoboszlai Hilda és Szoboszlai Csaba – tagjai közül a testület elnöke, dr. Balla Géza ménesi borász, a Sapientia Egyetem adjunktusa, a borászati és szőlészeti tanszék vezetője (aki az elmúlt évben első határon túli borászként nyerte el a 28. Év Bortermelője Magyarországon címet) értékelte a versenyt. Hosszan beszélt a beküldött borokról, tanácsokkal látva el a termelőket. A legnagyobb tisztelettel szólt a borászokhoz, arra kérve őket, tegyenek meg mindent, hogy minőségi borokat állítsanak elő. Véleménye szerint a borversenyen sok volt a selejtes bor, ami nem szabadna, hogy előforduljon. Beszélt arról, hogy mit kell tennie egy borásznak, hogy minőségi bort állítson elő, milyen fajta szőlőket kell termeszteni ezen a vidéken. Kitért arra is, hogy a borosgazdák, ha értékesíteni akarják terméküket, azt palackos borral tegyék. Saját borászatáról elmondta, hogy 120 hektáros szőlőse van, ennek 80 százalékán kék, 20 százalékán fehér szőlőt termesztenek, pincészete 8000 hl-es kapacitással rendelkezik. Értékelését a minőségi borok előállításának érdekében mondta el, nem akart senkit megsérteni, ezt többször is hangsúlyozta. A továbbiakban három személyt köszöntöttek, akik az első szervezői voltak a versenynek: dr. Wilhelm Sándort, Gavrucza Tibort és Vasadi Józsefet, akik szóltak a kezdetekről, majd mindegyiküket egy emlékéremmel jutalmazta a jelenlegi főszervező Czapp Árpád, de ugyanilyen díjat adták át a zsűritagoknak is. Közben a terembe érkezett dr. Szabó József bihardiószegi néprajzkutató, borász, aki egy humoros összeállítást olvasott fel.

A borverseny eredményei

Sikerült röviden elbeszélgetnem Czapp Árpáddal, aki elmondta: az idei borversenyt úgy szervezték, hogy csak annyi személyt fogadtak, ahány ülőalkalmatosság van a teremben. A főszervező elmondta, a megmérettetésre 26 településről 186 borminta érkezett, és mivel több jelentkező volt Magyarországról, nyugodtan beszélhetünk nemzetközi versenyről. Ezek a települések: Székelyhíd, Érmihályfalva, Élesd, Nagyvárad, Monospetri, Szentjobb, Diószeg, Telegd, Nagykároly, Szentmiklós, Kovácsi, Tóttelek, Szentimre, Szalárd, Köbölkút, Keserű, Vedresábrány, Szentlázár, Margitta, Biharvajda, Biharpüspöki, Ottomány, Nagybánya, illetve Debrecen, Létavértes, Kokad. A zsűri döntése alapján bronz, ezüst és aranyérmeket osztott ki a szervezőbizottság három tagja: Murgui Gabriella, Czapp Árpád és Hasznosi Sándor. Összesen 35 aranyérem (ebből húszat közlünk) és két nagyarany talált gazdára.

Nagyarany: 1. Antal Béla, Kokad (sauvignon blanc, 19,73). 2. Kovács Zoltán, Érmihályfalva (tramini, 19,63). Arany: 1. Kovács Zoltán, Érmihályfalva (sauvignon blanc, 19,23); 2. Nagy Attila, Székelyhíd (királyleányka, 19,17); 3. Kőrösi Zoltán, Szentimre (ottonel muskotály, 19,10); 4. Balogh József, Diószeg (feketeleányka, 19,10); 5. Jugrestean Ioan, Nagykároly (muscat ottonel, 19,07); 6. Petrica Ioan, Margitta (chardonnay, 19,03); 7. Kovács Zoltán, Érmihályfalva (pinot noir 19,03); 8. Iványi Gyula, Tóttelek (tramini, 18,93); 9. Kun Barna, Diószeg (ottonel muskotály, 18,90); 10. Török Attila, Élesd (Irsai Olivér, 18,87); 11. Kovács Lajos, Székelyhíd (ottonel muskotály, 18,83); 12. Lengyel Csaba, Székelyhíd (ottonel muskotály, 18,80); 13. Jugrestean Ioan, Nagykároly (tamaioasa romanesca); 14. Lengyel Csaba, Székelyhíd (furmint, 18,80); 15. Nagy Zoltán, Vajda (sauvignon blanc, 18,80); 16. Kollák József, Szentjobb (magyarádi mustos, 18,80); 17. Seres Géza, Diószeg (vegyes fehér, 18,77); 18. Baumgatner Ferenc, Biharpüspöki (eger 2, 18,77); 19. Kollák József, Szentjobb (nero, 18,73); 20. Hözső János, Kovácsi (rose, 18,73). Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusának díját a legmagasabb pontszámért Antal Béla (Kokad (sauvignon blanc, 19,73) vehette át, míg a borlovagrendi tagok közti legnagyobb pontszámért Kovács Zoltán (Érmihályfalva, tramini, 19,63) kapta. Székelyhídon minden évben átadják a budapesti szobrászművész, Mihály Gábor által készített Miskakancsó-díjat egy helyi borosgazdának jó boráért, a szőlős karbantartásáért – idén a díjat Lengyel Csaba fiatal borász kapta. Az est folyamán értékes tombolatárgyakat is lehetett nyerni, a legértékesebbet, egy száz literes inoxhordót, Pokol Róbert vihette haza. Az est további részében a borkóstolás „nyert teret”, a vendégek hajnali három óráig szórakoztak, a zenét a Buliszerviz zenekar szolgáltatta.

Dérer Ferenc

 

Címkék: ,