ERDON Helyi hírek

2017.05.07. 20:03

Mindenki majálisa volt a váradi várban

Május 7-én a vársáncban ismét megszervezték a Mindenki majálisa elnevezésű programot. A rendezvény első felében, a délelőtti, illetve a kora délutáni órákban az iskoláké és a főzésé a főszerep.

Május 7-én a vársáncban ismét megszervezték a Mindenki majálisa elnevezésű programot. A rendezvény első felében, a délelőtti, illetve a kora délutáni órákban az iskoláké és a főzésé a főszerep.

Vasárnap újból egy remek hangulatú összejövetel otthona volt a nagyváradi vársánc, a XXVI. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében, ahova visszatért a Pro Rogériusz Kulturális és Közösségi Egyesület, az Ovisuli Egyesület és a Szigligeti Alapítvány szervezésében nagy népszerűségnek örvendő Mindenki majálisa elnevezésű rendezvény.

Ahogy arra számítani lehetett, a délelőtti és kora délutáni órákban rengeteg gyerek és fiatal nyüzsgött a helyszínen, köszönhetően annak is, hogy tizenöt iskola mutatkozott be, illetve ezek meghívott testvér tanintézetei. Különféle anyagokkal, szórólapokkal népszerűsítették magukat, és színpadi fellépésekkel is készültek.

Konrád Katalin, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatónője arra az érdekes kiállításukra hívta fel a figyelmünket, melynek keretében egyebek mellett olyan képeket lehetett megtekinteni, melyek úgy készültek, hogy lefényképeztek diákokat, majd az arcukat kivéve a fotókra festettek. Egyéb rajzok és grafikák is voltak, melyek mind-mind a Szent László-sok kreativitásáról és ügyességéről árulkodtak, a finom gulyást pedig a szülők készítették.

Biró Ildikótól, a Traian Vuia Műszaki Kollégium aligazgatónőjétől megtudtuk: ők főleg a 3 éves duális szakképzésüket népszerűsítik, magyarul autószerelést, karosszéria lakatosságot és villanyszerelést lehet tanulni náluk, illetve egy negyedik szak a borbély-fodrász-manikűrös-pedikűrös.

Pásztor Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónője arról tájékoztatott, hogy több osztályuk is kivonult a vársáncba. Meghívták a testvériskolájukat, vagyis a debreceni Szoboszlói úti Általános Iskolát, melynek delegációját lenyűgözte a szacsvaysok műsora. Anyák napi műsorral szolgált a harmadikos Step by step osztály, az I. SBS a mesevetélkedő győztes produkciójával lépett fel, és jelenettel készült két ötödik osztály. Igazi majális hangulat uralkodott a sátruknál, és szintén a Szacsvay iskolának köszönhetően volt jelen a debreceni Agora Tudományos Élményközpont, mely játékosan szórakoztató elemekkel segítette elő az ifjúság tudományos ismereteinek bővítését.

Művészeti kuckó

Számos érdeklődőt vonzott a Művészeti Líceum kuckója, ahol vegyes és gazdag tevékenységbe lehetett tevőlegesen és aktívan bekapcsolódni. Rácz Eliza aligazgatónő azt nyilatkozta: a céljuk, hogy a gyerekeket megbarátkoztassák a különböző művészeti ágak csodálatos világával. Ennek érdekében hangszerekkel várták az érdeklődőket: gitár, hegedű, cselló, fuvola, dob, melyeket szaktanárok felügyelete mellett ki lehetett próbálni. A képzőművészeti „pavilonban” a festészet, szobrászat és kerámiaművészet miliőjébe lehetett betekintést nyerni, a színpadon pedig a hagyományoknak megfelelően fellépett a tanintézmény kamarazenekara, divatbemutatót tartottak és két tehetséges diák énekelt. Az érdeklődők megtudhatták, hogy várják a külsős ötödikes és kilencedikes zeneosztályba a magyar gyerekeket, A kilencedik osztályba való felvételire május 22-23-án lehet beiratkozni, a tehetségfelmérő próbák május 24-27. között zajlanak.

Egy másik standnál az Ady Endre Középiskola rajzkörének művei vonzották az értő tekinteteket, illetve ugyanott farsangi kalapokat is meg lehetett csodálni. Vad Márta igazgatónő megjegyezte: ez csak egy kis szelete mindannak, ami az iskolában zajlik, nagyobb szabású rendezvényt május 20-án szerveznek majd, amikor az iskolaalapítás 245. évfordulóját fogják megünnepelni.

Kint voltak a Bonitas Magyar Nyelvű Oktatási Központ képviselői is: egyebek mellett volt náluk arcfestés, gyöngyfűzés, gipszöntvények és 3 típusú képeslapoknak a készítése, a szalontai csoport bohócos táncműsorral készült.

Ugyanakkor a szervezők felhívására pozitívan a reagált a Mistique mazsorett csoport, a Unique Dance Stúdió, a székelyhídi Tini Dance Center és id. Ozsváth József magánénekes, Molnár Júlia színművésznőnek köszönhetően a jóebédhez szólt a nóta.

Magyaros ízek

Miközben pedig mindez történt, a Magyaros ízek forgatagában is nagy volt a mozgás. A tíz váradi RMDSZ-körzet főzött, a végeredményt pedig egy háromtagú zsűri minősítette az előzetes tervek alapján: Miske László debreceni színművész, a Szigligeti Színház örökös tagja, Meleg Vilmos színművész, a Szigligeti Színház tagja, és a pincészetet is működtető Szőnyi József táncművész. A velenceiek babgulyást, az újvárosiak hagyományos magyaros gulyást, az észak-rogériusziak hagyományos gulyást, a csillagvárosiak gulyást, a rétiek babgulyást, a szőllősiek hagyományos gulyást, a dél-rogériusziak babgulyást, az olasziak babgulyást készítenek, a püspökiek gulyást csináltak. Mások is készítettek gulyást, például összeállt a RODOSZ és a VIDIFISZ, és jelen voltak váradi és Bihar megyei vállalkozók is. Az újvárosiak kosárlabdával kecsegtetnek, és várlátogatással, a csillagvárosiak sakkra invitálnak, az észak-rogériusziak snapszlira.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!