Négy román párt: egy jelölt

Szatmár megye – Az RMDSZ véleménye szerint a román pártok által aláírt megállapodás, hogy egy közös jelöltet indítanak a tanácselnöki tisztségért, a nacionalista kártya kijátszására épül.

Hivatalosan is bejelentették tegnap több párt azon döntését, hogy egy közös jelöltet indítanak a június elsejei választásokon a Szatmár Megyei Tanács elnöki tisztségéért. Eddig négy párt csatlakozott a protokollumhoz: a Szociál Demokrata (PSD), a Demokrata Liberális (PD-L), a Konzervatív (PC) és az Új Generációs Keresztény Demokrata Párt(PNG–CD), azonban további tárgyalások folynak ezügyben a Nemzeti Liberális (PNL) és a Nagy Románia Párttal (PRM) is. A közös jelölt Valer Marian, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy ez a szövetség tárt karokkal várja akár az RMDSZ–t is, de csak akkor, ha Csehi Árpád visszavonja jelölését. Elmondása szerint a protokollum nem a magyarság ellen irányul, azonban arra törekszik, hogy megtörje annak monopolhelyzetét a megyében. Ha minden párt külön jelölttel indulna a választáson, akkor nem lenne esélyük az RMDSZ jelöltjével szemben, ugyanis nem lesz második forduló, így aki több szavazatot kap a megyében, az lesz a megyei tanács elnöke. Az RMDSZ szerint elképzelhető, hogy a román pártok a nacionalista kártyát akarják kijátszani és a választási kampányt a megyénkben mindeddig nem érzékelt román–magyar ellentétre ráépíteni, ami nem szolgálja a megye érdekeit.

Összefogásra van szükség

Az elkövetkező másfél hónap sorsdöntő lesz a Szatmár megyei magyarság életében, ugyanis ki fog derülni, hogy mennyire fogékonyak az emberek az esetleges megosztó mozgósító üzenetekre – áll az RMDSZ lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint jelezték, a közös jelöltet állító román koalíció nem a megye magyarsága elleni szövetséggel indokolja a közös román jelölt indítását, mégis az a tény, hogy a jelöltállítás az RMDSZ ellen irányított stratégiájuk része, igazolja, hogy a magyar választók döntési súlyát akarják csökkenteni. Szatmár megye egyike azon megyéknek, ahol a magyar, német és román közösség a békés együttélés jegyében a közös célt, a fejlődést tartotta szem előtt és ezért dolgozott. Csehi Árpád, a Szövetség megyei tanácselnök-jelöltje nem tartja elképzelhetetlennek, hogy olyan üzenetek fogalmazódnak meg az ellenfelek részéről a következő időszakban, amelyek bár burkoltan, de a nacionalista kártyát akarják megjátszani és a választási kampányt a megyénkben mindeddig nem érzékelt román–magyar ellentétre akarják ráépíteni. A négy román párt koalíciója bizalomra ad okot, ugyanis újra megerősítik a Szövetség képviselőit abban a tudatban, hogy az RMDSZ valóban a megye legerősebb politikai alakulata, jelöltjétől pedig van félnivalója az ellenfeleknek. A románság egyes képviselői részéről jelzett összefogás a megyei magyarság még erősebb összefogását kell hogy eredményezze – áll a közleményben.

 

Gugulya–Hégető Lóránd