Négy mese egyben

Négy mese egyben
A nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata által szervezett, Fux Feszt elnevezésű, október 5 és 10 között zajló bábszínház fesztivál első zsűrizett előadása a kolozsvári Puck bábszínház Ha én lennék Mátyás király című bábjátéka volt, melyet kedden délelőtt tűztek műsorra.

A Szigligeti Stúdió Sötét Termében megtartott bábelőadást Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput társulat művészeti igazgatója konferálta be, s a négy Mátyás-mesét egybeolvasztó történetet több osztálynyi gyerek kísérte lelkesen figyelemmel. A mese vezérfonalát Címzetesi Simon, a kegyetlen kolozsvári bíró megleckéztetése alkotta – mindebben fontos szerep jutott Tibrilinek, Mátyás udvari bolondjának, aki egy napra király lehetett, s aki ügyetlenségével, mókásságával megnevettette a gyerekeket. Közben más történetek is életre keltek – például az, melynek során a részeges huszárból, aki elvesztette lovát, generális lett, s becsületességét Mátyás király többszörösen megjutalmazta.

Végül elhangzott a felhívás, hogy aki igazságos király akar lenni, jöjjön fel a színpadra, s néhány másodpercen belül gyerekek tucatja állta körül a díszletet. Az előadást mindannyian élénk tapssal jutalmazták. A bábjátékot Demeter Ferenc írta, rendező Urmánczi Jenő, adíszletet és a jelmezeket Liviu Bora tervezte, a zenét Csokán Raul és Urmánczi Jenő szerezte, szereplők pedig Csokán Raul, Urmánczi Jenő és Vincze Timea voltak.