Frissített: Újabb árvízriasztást adtak ki 15 megyére

Akt.:
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Újabb elsőfokú riasztást adott ki csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 15 megyére.

Frissítés: A szakemberek szerint csütörtök délutántól péntek 14 óráig a következő folyók vízgyűjtő medencéjében áll fenn az áradás veszélye: Visó, Iza (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Maros (Hargita és Maros megye), Nyárád (Maros megye), Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), az Olt mellékfolyói (Hargita, Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeş, Gorj és Olt megye), Vedea (Argeş, Olt és Teleorman megye), Argeş (Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov és Giurgiu megye), valamint Ialomiţa (Dâmboviţa és Prahova megye).

Az INHGA szerint Gorj, Vâlcea és Argeş megye kisebb folyóin fokozott az áradásveszély.A rövid idő alatt lezúdult számottevő csapadékmennyiség veszélyesen megnövelte a vízszintet Máramaros megyében a Visón és az Izán, Beszterce-Naszód megyében a Nagy-Szamoson, a Maros felső folyásán, valamint Hargita és Maros megyében a Nyárádon – közölték a hidrológusok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) tizenkét megyére adott ki elsőfokú (sárga jelzésű), zivatarokra és légköri elektromosságra vonatkozó figyelmeztetést. A figyelmeztetés csütörtök déltől péntek reggelig érvényes.

Sárga jelzésű, kiadós csapadékra vonatkozó figyelmeztetés érvényes Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Olt, Teleorman és Giurgiu megyében, valamint Prahova, Brassó, Szeben, Fehér és Hunyad megye hegyvidékein, ahol viharokra, erős szélre és jégesőre is fel kell készülni. A hirtelen lezúduló esőmennyiség eléri a 25 litert, helyenként pedig a 40-50 litert is négyzetméterenként.

Az ország régióinak nagy részében záporok, zivatarok, légköri instabilitás, heves szél, és elszórtan jégeső várható – teszi hozzá az ANM.

 

www.agerpres.ro