Négy lakónegyedi főtér épülhet

Ilie Bolojan polgármester a csütörtöki rendkívüli tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Ilie Bolojan polgármester a csütörtöki rendkívüli tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
A nagyváradi önkormányzat módosította a város mobilitási tervét és integrált fejlesztési stratégiáját úgy, hogy azok magukban foglalják immár négy lakónegyedi főtér kialakítását.

A csütörtöki rendkívüli tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester elmagyarázta, hogy az önkormányzatnak nem sikerült megegyeznie az Észak-Nyugat Fejlesztési Régió menedzsmenthatóságával arról, hogy uniós pénzekből finanszírozzák a tervben, illetve a stratégiában foglalt utcaaszfaltozásokat, ezért módosítja az önkormányzat úgy a két dokumentumot, hogy az abban foglalt elképzeléseket a városi mobilitás tengelyből lehessen finanszírozni. „Annak érdekében, hogy optimális módon lehessen lehívni az európai pénzeket, fejlesztjük a gyalogosövezeteket a városközponton kívül, míg az utcaaszfaltozásokat a helyi költségvetésből álljuk” – fogalmazott Bolojan, aki a továbbiakban a lakónegyedi főterek helyszíneit tájolta be. Szőllősön a McDonalds mögött lévő területen, Őssiben a Cazaban utcán, a sportcsarnok és az ortodox templom környékén, Rogériuszon a Magnólia téren, továbbá az ortodox katedrálistól a szakszervezetek művelődési házáig húzódó területen alakítanak ki egy-egy teret, amelyeken zöldövezetek, gyalogösvények, kerékpárutak lesznek, illetve padokat helyeznek ki és a közvilágítást is megújítják. Ezek a terek találkozóhelyül fognak szolgálni, ahol különböző eseményeket is lehet majd szervezni, de közintézményeknek nem lesznek kihelyezett irodái ezeken a tereken.

Mélygarázs is épülne

Az elképzelések szerint az ortodox katedrális közelében egy mélygarázs is épülne, amely fölött gyalogos teret alakítanak ki zöldövezetekkel, sétányokkal. Ezen a téren megtiltják a parkolást, illetve csak a buszok és a villamosok közlekedhetnek majd itt, a város ugyanis nem mondott le arról a tervéről, hogy a nagypiac és a Baross (Dacia) híd közötti közúti forgalmat közúti aluljáró építésével oldja meg. A polgármester tudatta, hogy a terek kialakítására pénzdíjas projektversenyt írnak ki, és a legjobbnak ítélt terveket fogják megvalósítani. Kérdésünkre válaszolva Bolojan elmondta, hogy a legjobb tervek kiválasztásában nem az ár képezi majd a legfontosabb kritériumot. Az ügymenetről elmondta, hogy a terveket októberben bírálják el, a nyertes tervezők ezt követően kidolgozzák a műszaki terveket, jövő januárban a helyi tanács elfogadja a szükséges határozatokat, majd következik a kivitelezések közbeszerzési eljárása, és jövő tavasszal, de legkésőbb jövő ősszel kezdődhetnek a munkálatok. A terv és a stratégia módosítására vonatkozó határozati javaslatok szavazásán az RMDSZ-frakció és a szociáldemokrata frakció tartózkodott, mint mondták, azért, mert a határozati javaslatok későn kerültek fel az önkormányzat honlapjára, így nem volt idejük áttanulmányozni azokat.

Pap István