Négy korrupciós ügyben gyanúsítják Kisst

Akt.:
Beneamin Rus és Kiss Sándor
Beneamin Rus és Kiss Sándor
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kedden délután hozta nyilvánosságra hivatalos honlapján a Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács alelnöke ellen megfogalmazott vádakat.

A DNA pénzmosással, hivatali visszaéléssel, kenőpénz elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja Kiss Sándort, a Bihar megyei RMDSZ elnökét, a Bihar Megyei Tanács alelnökét, volt elnökét, aki ellen négy ügyben folyik vizsgálat. A DNA közleménye szerint 2003 októbere és 2008 májusa között Kiss Sándor, valamint Bojtor Vilmos László, Miklóssy Ferenc, Miklóssy Ferenc László, Roatis Gheorghe Ioan és Beneamin Rus, valamint Mudura Sándor, a váradi Lotus Center bevásárlóközpont időközben elhunyt tulajdonosa olyan komplex illegális rendszert működtettek, melynek során összesen 4.312.847 euró értékű jogosulatlan haszonra tettek szert.

Az első ügy

2003 októbere és 2004 júniusa között Kiss Sándor, valamint az említett személyek Romániában (Eco Bihor kft. Nagyvárad, East Bau Construct kft. Nagyvárad, Martex Trans kft. Nagyvárad), Nagy Britanniában (Ariston Distribution Corporation LTD.) és Magyarországon (Keviép kft. Debrecen) bejegyzett cégeken keresztül mostak tisztára 300 ezer eurót. Az ügyészek szerint Mudura Sándor, Kiss Sándor és Bojtor Vilmos László ennyi pénzt kért és kapott Miklóssy Ferenctől, a Keviép cég tulajdonosától annak érdekében, hogy közbenjárjanak azért, hogy a nagyváradi polgármesteri hivatal a Keviépnek ítélje oda a váradi környezetbarát hulladéktároló építését és működtetését. Az ügyészek szerint a pénzmosás úgy zajlott, hogy a Keviép cég 187 ezer euró értékben szállított gépeket és anyagokat az Ariston Distribution Corporation cégnek, melyeket néhány nap múlva az East Bau Construct cégen keresztül szerzett vissza immár több mint 500 ezer euróért. Az így keletkezett 300 ezer eurós különbözetet Bojtor Vilmos László vette le készpénzben az Ariston számlájáról, és utalta át Kiss Sándornak és Mudura Sándornak.

A második ügy

Ugyanezt a módszert alkalmazták a gyanúsítottak a DNA ügyészei szerint 2003 októbere és 2004 májusa között egy másik ügyben: A nagyváradi Selina cég kifizette a szintén váradi Trameco cégnek az ez utóbbi által Németországból importált gépek árát. A Beneamin Rus tulajdonában lévő Selina és Trameco cégek közvetlenül tárgyaltak a német szállítókkal, de a gépek beszerzését mégis a Bojtor Vilmos László által kontrollált Ariston Ditribution Corporation cégen keresztül bonyolították le a kialkudott vételárnál mintegy ötven százalékkal magasabb áron. Az így keletkezett 100 ezer euró többletösszeget Bojtor Vilmos László vette ki az Ariston számlájáról, és utalta át később Kiss Sándornak és Mudura Sándornak. Az ügyészek szerint ezt a 100 ezer eurót Beneamin Rus azért fizette ki a két gyanúsítottnak, hogy azok járjanak közben annak érdekében, hogy a Selina cégcsoport közbeszerzési eljárásokat nyerjen meg.
A harmadik ügy
2005 novembere és 2006 júliusa között ugyancsak a Selina cég a washingtoni székhelyű Wasleys Worldwide LLC cégen keresztül fizette ki a Trameconak az ez utóbbi által németországi és hollandiai cégektől importált gépek árát. Noha a Selina és Trameco eza lkalommal is követlenül tárgyaltak a németországi és a hollandiai cégekkel, mégis a beszerzés a Bojtor által kontrollált amerikai cégen keresztül történt 702.375 euróval magasabb áron. Az említett összeget Bojtor Vilmos László készpénzben vette ki a Wasleys cég számlájáról és utalta át Kiss Sándornak és Mudura Sándornak. A DNA szerint Beneamin Rus, a Selina tulajdonosa ezzel az összeggel bírta rá Kiss Sándort arra, hogy a Bihar Megyei Tanács elnökeként részesítse előnyben a Selinát nagyváradi telkek megvásárlásában, illetve arra, hogy hivatali hatáskörét túllépve készítsen urbanisztikai dokumentációt és ingatlanfejlesztési terveket, melyeket a szóban forgó telkeken kellett volna megvalósítani. Az ügyészség vádja szerint Kiss Sándor hivatali visszaélésének következményeként a váradi telkek eladása után a Bihar Megyei Tanácsot mintegy 6.126.219 euró értékű kár érte.

A negyedik ügy

A DNA közleménye szerint 2004–2008 között Kiss Sándor, Bojtor Vilmos László és Mudura Sándor összesen 3.210.472 eurót kértek, és kaptak egy üzletembertől annak érdekében, hogy közbenjárjanak a Nagyváradi Hőerőműnél azért, hogy az erőmű a csúszópénzt fizető üzletember cégétől vásároljon szenet. A DNA szerint a gyanúsítottak fantomcégekkel között fiktív szerződések nyomán vagy a szén árának felsrófolása útján jutottak hozzá a pénzhez. Az összegeket készpénzben vette ki a fiktív cégek számláiról Bojtor Vilmos László és utalta át Kiss Sándornak, valamint Mudura Sándornak. A csúszópénzt fizető személy feljelentést tett az ügyben (feltehetőleg ezért nem nevezi meg a közlemény). Ebben az ügyben más személyek elleni is folyik a bűnügyi eljárás. A közlemény tájékoztat arról, hogy a felsorolt ügyekben a Román Hírszerző Szolgálat, a Bihar Megyei Korrupcióellenes Szolgálat, a Szilágy Megyei Hírszerző és Belső Védelmi Szolgálat, valamint magyarországi, németországi és hollandiai hatóságok segítették a DNA-t.

Pap István