Négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Kézdivásárhely volt polgármesterét

Négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Kézdivásárhely volt polgármesterét
Négy év felfüggesztett börtönre ítélte első fokon a Kovászna megyei törvényszék a csúszópénz ismételt elfogadásával vádolt Rácz Károlyt, Kézdivásárhely volt polgármesterét – közölte kedden a Székelyhon portál.

 

A törvényszék honlapján olvasható ítélet szerint a négy év börtönbüntetés letöltését hat évre függesztették fel a volt polgármester ügyében ítélkező bírák. Emellett Rácznak 3000 lejt  kell visszafizetnie az őt feljelentő vállalkozónak, és 4000 lej perköltséget is meg kell térítenie.

A tartozás fedezeteként a törvényszék elrendelte a volt polgármester egyik ingatlanának zárolását.

A 18 ezer lakosú Kézdivásárhelynek a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott polgármesterét 2011 márciusában tartóztatták le korrupció vádjával. A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádirata szerint a polgármester 2010 februárjában kenőpénzt kért és kapott egy vállalkozótól annak érdekében, hogy egyengesse a vállalkozó és a városháza közötti, 2,12 millió lej értékű sóderszállítási szerződés zökkenőmentes teljesítését.

Rácz Károly elismerte, hogy pénzt kapott a vállalkozótól, de azt állította, hogy kölcsönkért tőle. A polgármester egy hónapot töltött előzetes letartóztatásban, de a brassói táblabíróság indokolatlannak tartotta az intézkedést, és szabadlábra helyezte.

Rácz Károly 2011 áprilisától a 2012 júniusában tartott önkormányzati választásokig – amikor leváltották tisztségéből – ismét elláthatta a polgármesteri feladatokat a 91 százalékban magyarok által lakott székelyföldi városban.