Negatívan véleményezték a képviselőház szakbizottságai az RMDSZ módosító javaslatát a helyi közigazgatásban való anyanyelvhasználatról

Akt.:
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Elutasította az alsóház jogi, közigazgatási, illetve emberjogi bizottsága az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amelynek értelmében 10%-ra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb a kisebbségek által is lakott településeken. A szakbizottságok vita nélkül utasították el a javaslatot, amelyet az RMDSZ-es tagokon kívül senki nem támogatott szavazatával.

A helyi közigazgatásról szóló törvény RMDSZ által javasolt módosítása értelmében 20 százalékról 10-re csökkentenék az anyanyelv-használati küszöböt, és egy kedvezményes küszöböt is bevezetnének. Ez azt jelenti, hogy azon településeken, ahol valamely nemzeti kisebbség számaránya eléri a 10%-ot, használhatják anyanyelvüket a helyi közigazgatási intézményekben és az azoknak alárendelt intézményekben, a prefektúrákon, a minisztériumoknak és a központi közigazgatásnak alárendelt területi intézményekben. Jelenleg csak azokon a településeken kötelező a nyelvi jogok alkalmazása, ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20%-ot.

A tervezetet Márton Árpád RMDSZ-es parlamenti képviselő ismertette, de a szövetségen kívül egyetlen párt sem támogatta, még a nemzeti kisebbségek képviselői sem. Mindegyik alakulat képviselői azon véleményüknek adtak hangot, hogy Románia továbbra is példaértékű országnak számít a kisebbségekkel szembeni tolerancia terén.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői azzal érveltek, hogy az európai uniós jogszabályok nem irányozzák elő az anyanyelv-használati küszöb csökkentését 20-ról 10%-ra.

Florin Roman liberális képviselő azt is megemlítette felszólalásában, sajnálja, hogy ‘az RMDSZ gyásznapként fogja fel a centenárium évfordulóját’, és szerinte ‘minden parlamenti képviselőnek öncenzúrát kell gyakorolnia, amikor bizonyos álláspontokat fogalmaz meg, és arról az országról beszél, amelyikben él’.

‘Románia a jó gyakorlatok országa a kisebbségvédelem terén’ – jelentette ki a PNL képviselője. ‘A PNL elutasító jelentést fog javasolni a tervezettel kapcsolatban, és hiszem, hogy az országban és külföldön élő összes román, etnikumtól függetlenül, örömmel fogjuk megünnepelni a centenáriumot, minden román legnagyobb ünnepét’ – zárta érvelését Florin Roman.

Tudor Benga, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője úgy vélekedett: a tervezettel az a ‘probléma’, hogy ‘az RMDSZ a közösségek közötti viszony szempontjából nagyon szerencsétlen módon tette ezt közbeszéd tárgyává. Ez a tervezet akkor jelent meg és akkor került közvitára, és majdnem kierőltették, hogy átmenjen, amikor – egy bűnvádi perben elítélt által vezetett – parlamenti többség éppen a bőrét igyekezett menteni.’

Az USR-s képviselő mikrofonját ekkor kikapcsolta a képviselőház jogi bizottságának elnöke, Eugen Nicolicea PSD-s honatya.

Mariana Popescu, a nemzeti kisebbségek képviselője is úgy nyilatkozott, hogy nem támogatják az RMDSZ javaslatát.

“Tegnap a nemzeti kisebbségek képviselőinek körében megszavaztuk, hogy el fogjuk utasítani a törvénytervezetet. (…) A küszöb 10%-osra csökkentése alkotmányellenes, Európában mindenütt 20%-os ez a küszöb. (…) Úgy véljük, hogy Románia elegendő jogot ad nekünk, kisebbségeknek és elégedettek vagyunk azzal, amit a román állam nyújt nekünk’ – jelentette ki a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek képviselője.

A tervezetről előbb a képviselőház, majd döntő fórumként a szenátus szavaz.
www.agerpres.ro