Negatívan véleményezte az alsóház költségvetési bizottsága a 102 illetéket eltörlő törvény újratárgyalásására vonatkozó államelnöki kérést

Negatívan véleményezte az alsóház költségvetési bizottsága a 102 illetéket eltörlő törvény újratárgyalásására vonatkozó államelnöki kérést
Negatívan véleményezte szerdán a képviselőház költségvetési bizottsága a 102 illeték eltörlésére vonatkozó törvény újratárgyalására vonatkozó államfői kérést.

A testület tagjai közül 13-an szavaztak Iohannis kérésének elutasítása mellett, 9-en ellene, egy személy tartózkodott.

A bizottság elnöki tisztségét betöltő szociáldemokrata képviselő, Viorel Ştefan javaslatára az újratárgyalásra vonatkozó államfői kérés elutasítását azzal a módosítással fogadták el, hogy a törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenése utáni hónap első napján lép érvénybe.

Viorel Ştefan kifejtette, a jogszabály január elsején már életbe léphet, és mivel tartalmazza a rádió- és tévéilleték eltörlését is, e két állami intézmény költségvetésének már tükröznie kell a törvény gyakorlati vonatkozásait. Ezért volt szükség a költségvetési bizottság sürgős összehívására, magyarázta a testület elnöke.

A szociáldemokrata honatya emlékeztetett: az Alkotmánybíróság úgy értékelte, hogy a jogszabály nem ütközik az alaptörvénybe.

Erdei István RMDSZ-es képviselő ugyanakkor azt kérte: a rádió- és tévéilleték eltörlésére vonatkozó cikkelyt válasszák le a törvényről. Javaslatát 10-en támogatták, 13-an elutasították.

A bizottság jelentését szerdai plenáris ülésén tárgyalja az alsóház.

AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro