Negatív költségvetésmódosítás

Nagyvárad – A Bihar megyei Tanács visszakérte a váradi önkormányzattól mindazokat az általa adott összegeket, amelyeket a városi tanács még nem költött el.

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki tanácsülésén kénytelen volt költségvetést módosítani annak érdekében, hogy visszafizessen a megyei tanácsnak mintegy 5,5 millió lejt, melyet a helyi tanács mindeddig nem költött el. „A megyei tanács az év elején tízmillió lejt adott a nagyváradi önkormányzatnak, de nem nevesítette külön, hogy mire adja ezt a pénzt. Miután megjött a felkérés, hogy vissza kell fizetnünk a pénzt, mi meg kellett állapítsuk azt, hogy melyek azok az összegek, amelyeket elköltöttünk, és minden egyéb pénzt, amit nem költöttünk ell, vissza kellett adni” – mondta a költésgvetés-módosítás kapcsán Biró Rozália alpolgármesterasszony. Arra a kérdésre, hogy volt-e már példa arra hogy a megye pénzt kért vissza a városi tanácstól, Biró Rozália ezt válaszolta: „Nem, ennél rosszabra volt példa, hogy nem is adott pénzt. De ezt a helyzetet el kell fogadjuk, mert nálunk is nem egyszer történt meg, hogy negatívan módosítottuk a költségvetést.” Kérdésünkre válaszolva az alpolgármesterasszony elmondta azt is, a megyei tanács azért kérte vissza ezt a pénzt, mert  a jövedelemadóból a költségvetések kiegyenlítésére visszafordított összeg tíz százalékkal alacsonyabb, mint az elmúlt évben, továbá nagyon sok kistelepülés maradt anyagi fedezet nélkül, olyannyira, hogy még a fizetéseket sem tudják kifizetni. „Ez a módosítás jónéhány munkálatunkat késleltetni fogja” – jelezte az alpolgármesterasszony. Egy másik módosításra a Lovas/Principatelor Unite utcán történő a telekkisajátítások miatt volt szükség. „Módosítottuk a költségvetést, hogy minél hamarabb kifizessük azokat a tulajdonosokat, akiktől ebben az utcában telekkisajátítás útján vásároltunk meg telkeket” – mondta Biró Rozália.

További döntések

A nagyváradi helyi tanács ülésén döntött a köztisztasági szolgáltatás árának az inflációhoz való hozzáigazításáró is, így a RER által nyújtott szolgáltatások ára 7,30 százalékkal emelkedni fog.  Eszerint a RER magánszemélyektől 5,90 lejért szállítja el a szemetet, a szemétkukák mosása darabonként 0,67 lejbe kerül november 1-től. Bihar és Hajdú-Bihar megyék közös pályázatot nyújtottak be, melynek célja a két megye közös múltjára vonatkozó anyagok digitalizálása. A projekt már korábbi keletű, mivel azonban eldöntötték azt, hogy nem csak a múltra, hanem a jelenre vonatkozó anyagokat is digitalizálni kívánják, ezért meg kellett változtatni a projekt nevét is. E módosításról is döntött a városi tanács. A 62 ezer euró Unió támogatásból megvalósuló projektről (mely a teljes költség 85 százalékát teszi ki) Biró Rozália elmomdta: „szeretnénk egy számítógépes adatbázisba bevinni mindazokat az információkat, melyek műemlékekre, közös emlékeinkre vonatkoznak. Az adatbázis létrehozása után különböző előadásokra és kiállításokra is sor kerül. Továbbá a digitalizált anyag fel fog kerülni a két önkormányzat weboldalára is.”

Címkék: ,