Negatív iskolai jelenségek

Illusztráció
Illusztráció
A Bihar Megyei Tanfelügyelőség nyilvánosságra hozta a megyei hiányzási statisztikát, mely a 2012–13-as tanév első szemeszterére, illetve a második szemeszter első két hónapjára vonatkozik.

 

Daniel Negrean főtanfelügyelő sajtótájékoztatón közölte, hogy a mintegy nyolcvanezer Bihar megyei tanuló összesen 1,4 millió hiányzást gyűjtött össze a tanév kezdete óta. Mint kifejtette, ezek közül a hiányzások közül csak mintegy 800 ezer hiányzás volt igazolva. A legtöbb hiányzás októberben és novemberben volt, azokban a hónapokban, amikor a legmagasabb az influenzás és különböző vírusos megbetegedések száma. Februárban már valamivel kedvezőbbek voltak a statisztikai adatok: a diákok összesen 190.298 hiányzást gyűjtöttek be, melyek közül 121 ezret igazoltak. Daniel Negrean kifejtette véleményét, miszerint a lógásoknak sok esetben a portások is az okai, akik nem lépnek fel elég erélyesen. A főtanfelügyelő tudatta, hogy sokkal kevesebb a lógás azokban az iskolákban, amelyek őrző-védő cégekkel kötöttek szerződést, azt azonban belátta, hogy nem minden iskolának van pénze arra, hogy biztonsági céget béreljen fel. Negreantól megtudtuk, hogy a legtöbb hiányzást a műszaki kollégiumokban gyűjtötték össze a diákok. A legtöbb tanuló arra hivatkozik, hogy vidékről ingázik, és lekési a járatot, ha nem indul el időben. A főtanfelügyelő azonban azt hangsúlyozta, hogy amíg órák vannak, addig minden diáknak az iskolában kell maradnia.

Kínos eset

A sajtótájékoztató második felében egy, a nagyváradi Gojdu Líceumban történt esetről számolt be a főtanfelügyelő, amely esetnek az ő fia is részese volt. Mint mondta, néhány nyolcadik osztályos diák, köztük az ő fia is, mobiltelefonon pornográf internetes tartalmakat néztek a szünetekben, sőt, az órákon is. A tanfelügyelőség és az iskola vizsgálatot rendelt el, mely megállapította, kik a vétkesek, és ki az a tanár, aki az órán nem tudta kordában tartani a fiatalokat. A vizsgálat az egyik történelemtanárt nevezte meg vétkesként, aki írásos figyelmeztetést kapott, ugyanakkor elhelyezték egy másik osztályba. A három diáknak levonták a magaviseletét, egyiküket pedig egy másik osztályba is elhelyezték. Daniel Negrean bejelentette, hogy egy telefonvonalat létesítenek, melyet minden iskolából lehet majd hívni, és be lehet jelenteni a nem kívánatos eseményeket. Végezetül elárulta, hogy a szülők nem kellő mértékben együttműködők a tanintézményekkel, így például nem fogadják el azt, hogy gyermekeiknél ne legyen mobiltelefon az iskolában. Így hiába mondja ki az iskolaszabályzat azt, hogy tilos mobiltelefont használni a tanintézményben, a szülők ellenállása miatt ennek a rendszabálynak nem lehet érvényt szerezni, fejtette ki Negrean, aki elismerte, az ő fiának is modern, internethozzáférést biztosító mobilja van.

Pap István