Ne viselje nevét se tér, se híd!

Ne viselje nevét se tér, se híd!
Biró Rozália amiatt tartott sajtótájékoztatót mert a Helyi Tanács leszavazta, hogy Szent Lászlóról nevezzék el a központi hidat. Nem támogatták azt sem, hogy ismét róla nevezzék el a teret.

A csütörtöki helyhatósági ülést követően Biró Rozália alpolgármester sajtótájékoztatót tartott a Körös-partján a javasolt Szent László híd mellett. Mint mondta, annak ellenére, hogy igen alapos indokokkal 2006 óta az önkormányzathoz beérkezett az a többezer aláírás amellyel az kérték, hogy Szent Lászlóról nevezzék el az Unirii teret, Mihai Groza polgármester előterjesztésével olyan határozat-tervezet született, hogy úgy a Szent László tér, mint a Rhédey park elnevezést ne fogadja el a tanács. Mindhiába vitathatatlanok a tények a város alapítására vonatkozólag, Rhédey mecénás szerepéről a város életében, sajnos a jelenlegi ideiglenes polgármester úgy érzi, hogy a magyar közösség jogos igényét és kérését figyelmen kívül kell hagyni, sőt azt el kell utasítani – mondotta Biró Rozália.

Következtetés

„Mindebből az RMDSZ-frakció és én is azt a következtetést vonhatjuk le, hogy Mihai Grozanak nem számít az, hogy mi a váradi magyarság ígénye, elvárása, kérése, hanem csak az számít, hogy ő mint ideiglenes polgármester megtegye azt ami hatalmában áll, függetlenül ennek a közössségnek az óhajától.” Az alpolgármester elmondta, hogy legalább annyi politikai lobit sikerült kifejteniük, hogy lekerüljön a napirendről ez a visszautasítás, ne szavazzanak róla, ugyanis akkor a román tanácsosok megszavazták volna ezt. Jelen pillanatban a tiltakozás mellett más lehetőségük nem volt.

Hidak névadása

Amiről ellenben tárgyaltak és végül leszavazták az a hidaknak a névadása volt. Megtudhattuk, hogy kemény egyeztetés előzte meg ezt a napirendi pontot. Február végén, március elején sikerült rábírni Mihai Groza ideiglenes polgármestert arra, hogy a hidakat elnevezzék. Egyeztettek a nevekről is. A magyar tanácsosok ahhoz ragaszkodtak, hogy a központi hidat Szent Lászlóról nevezzék el, illetve a Garasos híd is őrizze a köztudatban élő nevét. A többi hidat a román tanácsosokra bízták. A megyei névadó bizottság is elfogadta a fenti két híd nevét, amit Delorean Gyula tanácsos terjesztett elő az alpolgármester asszony jóváhagyásával. Mindhiába adta jóváhagyását e bizottság, a Helyi Tanács a csütörtöki ülésén elhalaszotta a döntést az előterjesztett hidak esetében, emiatt nem lehet egyelőre Szent László híd sem.

Konklúzió

Végkövetkeztetésként Biró Rozália így fogalmazott: „Tudatosítani kell magunkban és egymás között azt, hogy az az ideiglenes polgármester, aki egyetlen szavazattal szerezte meg a mandátumát hat hónapra, jelen pillanatban lényegesen ellenségesebb velünk szemben mint amilyen Petru Filip volt. Nagyon fontos, hogy minden nagyváradi magyar felmérje annak a jelentőségét, hogy szerepet kell vállalnia abban, hogy milyen eszközöket ad a kezünkbe, milyen személyeket bocsát a közélet porondjára ahhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni, hogy a meglévő eredményeket meg tudjuk védeni. Én azt hiszen, hogy senki másra, csak a nagyváradi magyarságra szmíthatunk.”

 

Péter I. Zoltán