ERDON Helyi hírek

2010.03.08. 10:45

Ismét kuruttyoltak a diákok

<p>Bihar megye - Idén sem maradhatott el a Kurutty általános műveltségi vetélkedő az elemisták számára. Bihar megyéből 32 csapat, összesen 128 diák nevezett be az országos szintű versenyre.</p>

Immáron tizenkét éves hagyományra tekint vissza az ország tizenkét megyéjében megszervezett elemistáknak szóló Kurutty vetélkedő, melynek körzeti szakaszára az elmúlt hétvégén került sor három nagyváradi helyszínen: a Szent László Római Katolikus Líceumban, a Cosbuc Általános Iskola, Friedrich Schiller Német Líceum. Bihar megyében összesen 32 csapat nevezett be (Nagyváradról 18, vidékről 14 csapat), de végül a Dimitrie Cantemir Általános Iskola 4 csapata visszavonta a jelentkezést. A három említett nagyváradi iskola mellett érkeztek csapatok a Szentjobbról (4), Székelyhídról (4), Belényesből (1), Micskéről (3), Élesdről (1), valamint Szalacsról (1), tudtuk meg Tankó Veronika-Zitától, a Bihar megyei szervezőtől. A tanítónő fontosnak tartotta kiemelni, hogy újabb iskolák csatlakoztak a vetélkedőhöz (pl. Élesd, Szentjobb), ugyanakkor azt is, hogy sok helyen csak 1-2 tanító készítette fel a gyerekeket a versenyre. A körzeti szakasz fő témája a tavaszi tarisznya volt.

Egységes csapatok

A gyerekeknek négy fős csoportokat alkotva, különböző témakörökben kellett felkészüljenek, mint például: állatvilág, híres emberek, Európai Unió tagállamai, művészetek, gyakorlati ismeretek, ügyességi próbák, idegen nyelv, anyanyelv, matematika vagy honismeret. A fő pedagógiai irányzatot továbbra is a tanulók természetes kíváncsiságát kielégítő, ötletes és motiváló helyzetek megteremtésén át a heurisztikus tanulás, csapatmunka és a kulcskompetenciák fejlesztése határozta meg. Az eredmények alapján április 17.-én, a megyei fordulón 9 csapat méri össze tudását: a nagyváradi Szent László Gimnázium csapatai (Arany-ág, Észbontók, Brek-egek), a nagyváradi George Cosbuc Általános Iskola csapatai (Lovagok, Kópék), 1-1 csapat Belényesből (Rügyek), Micskéről (Vackor), Szentjobbról (Kalandorok), valamint Székelyhídról (Csipet-Csapat). A körzeti szakaszokat egyébként Tankó Zita, Bakaity Beáta, Szilágyi Mária és Erdődi Enikő vezették, de fontos kiemelni a házigazda iskolák lelkes szervező pedagógusainak munkáját is. A vetélkedő eddigi támogatói: a Caritas Catolica, a Mallersdorfi Ferences Nővérek és a Szent László Líceum.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!