Ne hívják vissza az ismeretlen külföldi számot!

Ne hívják vissza az ismeretlen külföldi számot!
Ha külföldről, ismeretlen számról hívják önöket, ne vegyék fel a telefont, mert minden bizonnyal csalók állnak ezen hívások hátterében.

Az elmúlt időszakban nagyon sok nagyváradi polgár is jelezte valamilyen formában azt, hogy külföldi, ismeretlen telefonszámokról kapnak hívásokat, és nem tudják, mi a teendő ilyenkor, de valamiféle turpisságra gyanakodnak. És jól teszik, mert valóban csalásról van szó! A trükk meglehetősen egyszerű: a csalók egzotikus országokban használatos, nálunk emelt díjas telefonszámokat kölcsönöznek, és ezekről a számokról hívogatják az embereket. A hívás rövid időn belül megszakad, ugyanis a csalók az emberek kíváncsiságára alapoznak azt remélve, hogy majd visszahívják őket. Többen bele is estek ebbe a csapdába, az ő beszámolóik szerint azok, akik visszahívják a külföldi számot, a vonal túlsó végén egy ismeretlen beszélgetőpartnert hallanak, aki megpróbálja a lehető leghosszabb ideig elnyújtani a beszélgetést. Ezek az emelt díjas beszélgetések több tíz euróval megemelik a becsapottak telefonszámláját.

Országszerte elterjedt

A hackerek főként a Digi Mobil szolgáltató klienseit támadják meg, de voltak jelzések már az Orange szolgáltatónál lévő ügyfelek részéről is ilyen hívásokról. A Digi24.ro megszólaltatta Cătălin Neagoét, a cég kommunikációs részlegének igazgatóját, aki azt javasolja a fix, vagy mobiltelefonnal rendelkező ügyfeleknek, hogy ne hívják vissza azokat a külföldi számokat, amelyekkel amúgy nem folytatnak rendszeres beszélgetéseket. A legtöbb hamis hívás pakisztáni (előhívószám +92), szenegáli (+221), mali (+223), nigeri (+227), oroszországi (+7) dél-afrikai (+27), ománi (+968) és szerbiai (+381) telefonszámokról érkezik. Egyébként erről az országszerte elterjedt csalási kísérletről a hatóságok is tudnak, de beismerik, hogy semmit nem tudnak tenni ellene.

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .