Ne féljünk a haláltól…

Ne féljünk a haláltól…
Nagyvárad- Szokás szerint Mindenszentek napján 15 órától tartottak katolikus szertartást a Rulikowszki-temető Steinberger kápolnájánál. Ft. Gyenge Béla Szent József-telepi plébános volt a szónok.

Szokás szerint Mindenszentekkor délután 3 órától a Rulikowszki-temető Steinberger-kápolnája mellett imádkoztak a város római katolikus hívei a papokkal közösen az elhunytakért.
Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Elmélkedésében Gyenge Béla Szent József-telepi plébános arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét: november elején a katolikus egyház egy nagy család képét mutatja, melynek tagjai a megdicsőültek, akiket Mindenszentekkor ünnepelünk, a még tisztulásra várók, akikért a Halottak napján imádkozunk és a még vándorlók, akik mi vagyunk. Erre a képre tekintve azt látjuk, hogy mennyi erő van benne, hiszen nemcsak a Földön, hanem a Mennyben is együtt vagyunk, leszünk, végezzünk a lehető leglelkiismeretesebben azokat a feladatainkat, melyeket Isten ránk bízott.
Ünnepeljük a megdicsőülteket, akik boldogok, mert látják a Teremtő atyánkat. Ott állnak a színe előtt, és példát mutatnak nekünk szentekként. Ott vannak az égben, sokkal többen, mint gondolnánk, mert hősiesen élték meg a Krisztusban való hitüket.

Lehet beszélgetni

Dosztojevszki A Karamazov-testvérek című regényének egyik jelenét idézve, illetve ezzel párhuzamot vonva, a tisztelendő ugyanakkor hangsúlyozta: a szentek akkor sem ijedtek meg, ha hálátlanságot vagy meg nem értést tapasztaltak, hanem egyedül Krisztusra tekintve cselekedtek mindaddig, míg megszületett a tevékeny szeretet, mert noha ennek elérése lehetetlen, mégis mindig a tökéletesség elérésére törekedtek annak tudatában, hogy Krisztus magasra tette a mércét.
Ne féljünk a haláltól, hiszen akikre emlékezünk, egykor itt éltünk köztük, a családtagjaink voltak, szerettük őket. Ne szégyelljünk a sírjuk mellett állva beszélgetni velük, mert ha nem is felelnek azonnal, az életünk csendes perceiben válaszolni fognak olyankor, amikor élet-halál kérdéséről van szó- tanácsolta. Itt vannak ugyanis mindig velünk, a szívünkben, a lelkünkben, a szeretetünkben, hogy a szentekhez hasonlóan bátorítsanak és lelkesítsenek bennünket a szürke hétköznapokban is.

Ciucur Losonczi Antonius