NDF-gyűlés: tanügy és egészségügy

NDF-gyűlés: tanügy és egészségügy
Nagyvárad – Csütörtök délután a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében soron következő gyűlését tartotta a Német Demokrata Fórum. Tanügyi és egészségügyi problémák voltak terítéken.

Az egybegyűlteket köszöntő Johann Schwartz elnök arra kért mindenkit, hogy aktívan szóljon hozzá a Német Demokrata Fórum múltját és jövőjét érintő kérdésekhez. A közgyűlés első napirendi pontjaként tanügyi problémák kerültek terítékre. Elhangzott: az elmúlt tanévben a város különböző pontjain található óvodákban hat német nyelvű csoport működött, 169 beiratkozott gyermekkel 12 óvónő foglalkozott. A német nyelvű első osztályba történő beiratkozáshoz szükséges tesztet 37-en vették sikerrel, így ősztől valószínűleg két osztály fog indulni. A Decebal Nyolcosztályos Iskola német nyelvű I–IV. osztályaiba 110-en, V–VIII. osztályaiba pedig 77-en jártak, tizennyolc jelentkezőből tizenhatnak sikerült a képességvizsgája. A Mihai Eminescu Főgimnázium német nyelvű IX–XII. osztályaiba 69-en jártak, huszonhat érettségiző diák közül csupán egy nem ment át a vizsgán. Az NDF vezetősége hiányolja a Decebal Iskola és az Eminescu Főgimnázium közötti kapcsolatokat. Megítélésük szerint a megoldás egy önálló német nyelvű tanintézet volna, ez irányú igényüket már be is nyújtották a Bihar megyei Tanfelügyelőséghez, valamint a szakminisztériumhoz.

Sikeres vendégszereplések

Richard Wachter az elmúlt időszakbeli kulturális tevékenységről számolt be, szót ejtett egyebek mellett a Tasnádi Sváb Napokról, melyen a Fórum felnőtt tánccsoportja és énekkara szerepelt nagy sikerrel, valamint a szentjobbi vendégszereplésről is. Norbert Heilman a Szivárvány ifjúsági tánccsoport visói és feketeerdői fellépéséről szólt, dr. Monica Vaida pedig egészségügyi kérdéseket érintett. Többek közt elmondta: vércukorszintmérők érkeztek, amiket szétosztanának a cukorbeteg NDF-tagok közt, ez irányba kérvényt kell letenni a titkárságon. Októbertől kezdve egy olyan csoportot is létrehoznának, melynek tagjai idős és beteg NDF-tagoknak nyújtanának tanácsot és segítséget, erre a célra jelentkezőket várnak.

Ciucur L. Antonius