NATO-csúcs: készültség és forgalmi káosz Bukarestben – több légitársaság törölte járatát

Kedden érkeznek az első vendégek Bukarestbe, a szerdán kezdődő és három napon át tartó NATO-csúcsra. A legfontosabb vendég George W. Bush, az amerikai elnök is kedden érkezik a román fővárosba. A csúcstalálkozón 24 államfő, 26 miniszterelnök és több mint 3000 küldött vesz részt, ennél nagyobb azonban az újságírók száma, az eseményre összesen 3500 sajtós jelentkezett be.

A találkozón döntés születik a NATO további bővítéséről is, Horvátország, Albánia, és talán Macedónia is csatlakozhat az Észak-Atlanti Szövetséghez. Emellett Ukrajnának és Grúziának is felajánlhatják, hogy vegyen részt a katonai szövetséghez való csatlakozás első lépésének számító tagsági akciótervben. A napirendi pontok között szerepel a szövetség tagállamainak afganisztáni és koszovói katonai szerepvállalása, valamint a szervezet strukturális átalakítása. A román hírügynökségek szerint egyelőre nem tekinthető tényként a George W. Bush amerikai elnök és Vlagyimir Putyin leköszönő orosz államfő közötti találkozó, az orosz elnök érkezése ugyanis még bizonytalan.

Bukarestben kedd reggel léptek érvénybe a csúcstalálkozó ideje alatti forgalomkorlátozások, amelyek alaposan felborították a román főváros eddig is túlzsúfolt közlekedését. A kilométeres gépkocsisorok lassan haladnak a városon keresztül, óriásiak a dugók, gyakoriak a torlódások. A Henri Coanda repülőtér és a Parlament épülete közötti útvonalról – amelyen a találkozóra érkező vendégeket szállító járművek közlekednek – valamint a közeli utcákból a hatóságok minden gépkocsit elszállítottak. A kormányőrség hetven páncélozott gépkocsival szállítja a magas rangú vendégeket, a többieknek 440 kisbusz áll rendelkezésére. Április elseje és harmadika között 71 – a csúcstalálkozóra érkező – gépet fogad a Henri Coanda repülőtér. A zsúfoltság és szigorú biztonsági intézkedések miatt ez időre több légitársaság is törölte járatait.