Năstase: a kormány nem áll gyámság alatt; Dragneának változtania kell a kommunikációján

Năstase: a kormány nem áll gyámság alatt; Dragneának változtania kell a kommunikációján
Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek változtatnia kell a kormánnyal való kommunikációján, mert a kabinet “nem állhat gyámság alatt”, tekintélye kell hogy legyen – nyilatkozta hétfőn Adrian Năstase volt kormányfő.

“Amíg a PSD ezt nem érti meg, nem tudja visszanyerni a lakosság bizalmát, és a kormányzás sem lesz sikeres. A kormánynak függetlennek kell lennie, saját kommunikációval. Pártelnökként nem fogalmazhatsz úgy, hogy ‘Felkérem a kormányt, hogy…’, ‘Tolmácsolom a kormánynak, hogy…’, ‘Kérni fogom a kormánytól, hogy…’ Ezt nem lehet, a kormány nem áll gyámság alatt. A kabinetnek kell hogy legyen tekintélye, márpedig jelen körülmények között nem lehet. Ezért úgy gondolom, hogy Liviu Dragneának változtatnia kell a kommunikációján” – fogalmazott Năstase az Antena 3 televízió egyik műsorában.

A volt miniszterelnök kifejtette, “a politika csapatsport”, és ez Victor Pontára is érvényes, akinek szerinte kevesebbet kellene szerepelnie a televízióban, és többet kellene csapatszellemben dolgoznia.

Adrian Năstase ama meggyőződésének is hangot adott, hogy sem Liviu Dragnea, sem Victor Ponta nem indul majd a két év múlva sorra kerülő államelnök-választáson. Szerinte “semlegesebb profilú” jelöltre lenne szüksége a PSD-nek, és azt sem tartja kizártnak, hogy nő lesz az illető.

A volt miniszterelnök úgy véli, közel sem biztos még, hogy a jobboldal Klaus Iohannist támogatja majd az elnökválasztáson, mint ahogy az sem, hogy a jelenlegi elnök egyáltalán indulni fog egy újabb mandátumért.

“Klaus Iohannisnak most problémái vannak. Ő az őszinteségre alapozó üzenetet közvetített. (…) De a magánórákkal, a házzal, a ház elveszítésével kapcsolatos történetek ártanak a megítélésének” – fejtette ki véleményét Năstase.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Dacian Cioloşsal számolni kell-e még a politikai palettán, az exkormányfő így válaszolt: “Romániának volt már tapasztalata a fanariótákkal. (…) Én remélem, nem lesz szükség arra, hogy Brüsszelből hozzunk vezetőket magunknak. Nem hiszem, hogy Cioloş elég meggyőző lenne”.

www.agerpres.ro