Napóra-obeliszk lesz a főtéren

Napóra-obeliszk lesz a főtéren
Nagyvárad- Kedden Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester bejelentette, hogy elvetették a Szent László tér felújításának korábbi tervét. Az új projektet egy Bukarestben élő műépítész készítette.

 

Mircea Mălan alpolgármester elmondta, hogy mikor megmutatták neki a Szent László tér korszerűsítésének tervét, ez nem tetszett neki több okból kifolyólag is, véleménye szerint nem felelt meg a köztér-koncepciónak, műszaki szempontból is kérdőjeles volt, a hamuszürke árnyalat pedig pesszimizmust sugallt. Ezért konzultált a Sas-palota felújításáért felelős műépítésszel, aki egy kolozsvári tervezőcéget ajánlott a figyelmébe, azonban ezzel sem volt elégedett. Végül „isteni sugallatra” megismerkedett egy kolozsvári származású, jelenleg az egyik bukaresti egyetemen oktató műépítésszel, Horia Gavriş-sal, akinek az ötleteivel egyetértett. Hozzá még mások is csatlakoztak: egy kőfaragó, műépítészek, illetve tervezőmérnökök, villamossági szakértők, környezetvédők, akiket az alpolgármester már régóta ismer, és elmondása szerint díjmentesen, csupán „civil öntudatból” vállalták a tanácsadást, a közreműködést.

Az elvetett eredeti tervet amúgy közel 70 ezer euróval finanszírozta az Európai Unió- mely összeg most kárba vész-, az új projektért pedig 15 ezer eurót fizetnek a helyi költségvetésből. A kivitelezési munkálatok a közbeszerzési eljárások lebonyolítása után 2014 végéig kell befejeződjenek, és a teljes befektetés becsült értéke 4.261.026 euró mai átváltási árfolyamon, melyből 3,7 millió euró vissza nem térítendő támogatás. Az e heti tanácsülésen előterjesztett terv szerint a Gojdu-szobrot elköltöztetnék, viszont még nem dőlt el, hogy Mihai Viteazul szobra marad-e a helyén, vagy Ferdinánd király „váltja-e”, illetve a távolabbi tervek közt szerepel még két térplasztikai alkotásnak a kihelyezése is.

Találkozási pont

Az új elképzelés értelmében a Szent László tér a váradiak, illetve a turisták kedvenc találkozási pontja, különböző közösségi rendezvények helyszíne lenne. A teret jelenleg átszelő fő utat megszüntetnék, és csupán egy egyirányúsított, két sávos utat hagynának, mely a görög katolikus püspökség székhelye, és a Kováts-féle ház mellett haladna a Kert/Avram Iancu utca irányába. Áthelyeznék a tömegközlekedési járművek megállóhelyeit, a kovácsoltvas díszítésű villamosmegállók például valahol a Szent László templomot és a Sas-palotát képzeletben összekötő vonal mentén lennének. Körülbelül a Sas-palota (melynek földszintjén „a gazdasági fejlődést szolgáló” kereskedelmi egységek üzemelnének) és a Mihai Viteazul szobor közötti részen egy kör alakú gyülekező hely volna, ahol a meleg hónapokban koncerteket, előadásokat szerveznének, télen pedig korcsolyapályaként működne. Ezt négy szökőkút szegélyezné, és lépcsők is lennének, ahová a közönség letelepedhetne. Valahol a Zöldfa utca meghosszabbításánál egy napóraként üzemelő obeliszket állítanának fel, tetején egy angyallal.

Színes látvány

A 27 ezer négyzetméteren elterülő térből 7 ezer négyzetméteren zöldövezet terülne el, a burkolat köveit pedig Olaszországból hoznák. A gyepet föld alatti öntözőrendszer segítségével locsolnák, és japán cseresznyefákat, kétfajta magnóliafákat, piros levelű szilvafákat ültetnének a színes látvány érdekében. Padokat, térfigyelő kamerákat, valamint 52 világítótestet helyeznének ki, saját audioberendezése lenne a térnek, és megvilágítanák az obeliszket, a fákat, az épületeket. Újságírói kérdésre válaszolva Mircea Mălan úgy fogalmazott: az önkormányzat sohasem akarta lebontani a Kert utcai házakat, de középtávú „vízióként” valamilyen megoldásban gondolkodnak, hogy a környezetbarát forgalomnak jobb összeköttetést biztosítsanak a Szent László tér és az állami egyetem között.

Horia Gavriş az elhangzottakat azzal egészítette ki: a tervei elkészítésénél abból indult ki, hogy meglátásában spirituális és kulturális értéke, saját identitása van Várad főterének, melyet élettel kell megtölteni.

Ciucur Losonczi Antonius