Naploitano síkra szállt

Az Olaszországban élő románokkal szembeni mind ellenségesebb megnyilvánulások fényében az olasz államfő úgy foglalt állást, hogy komolyabb erőfeszítéseket kell tenni a bevándorlók integrálása érdekében.

Giorgio Napolitano óva intett a romákkal szembeni gyűlölködéstől is. Fel kell lépni a bevándorlókkal szembeni mindennemű erőszak ellen – jelentette ki.
Nem szabad félni tőlük, éppen hogy segíteni kell a beilleszkedésüket, és lehetővé kell tenni a románok számára, hogy olasz állampolgárságot szerezzenek – mondta az olasz államfő szerdai tömegtájékoztatási jelentések szerint.

Napolitano elnök felszólalt a bevándorló gyerekek jogainak a védelmében is. “Ugyanazokat a jogokat kell biztosítanunk a külföldi gyerekek számára, mint az olasz kiskorúaknak” – szögezte le. Kijelentésének előzménye, hogy a közelmúltban Bologna külvárosában egy romák lakta szükségszálláson kitört tűzben életét vesztette egy négyéves gyerek.
A jobboldali populista Északi Liga bírálta az államfő szavait. A párt szerint “meg kell állítani a külföldiek invázióját”, és a jövedelemmel és lakással nem rendelkező külföldieknek nem szabad hosszabb időre tartózkodási engedélyt kiállítani.

Az olasz kormány – közvetlenül azután, hogy Róma külvárosában brutálisan megöltek egy olasz asszonyt, s a gyilkossággal egy román állampolgárt gyanúsítottak meg – a hónap elején elfogadott egy rendeletet, amely megkönnyíti a nemkívánatos külföldiek kiutasítását az országból. Romano Prodi kormányfő kijelentette, hogy az intézkedés semmiképpen sem vezethet román állampolgárok tömeges kitoloncolásához.
Olaszországban jelenleg hozzávetőleg félmillió román él.