Napirenden a Sevcsenko–ügy

Napirenden a Sevcsenko–ügy
Szatmárnémeti — Az RMDSZ–es és a liberális tanácsosok is leszavazták azt, hogy az Eroii Revolutiei térre, a Városi Kórházzal szemben, a Petőfi–szobor mellé Tarasz Sevcsenko–szobrot állítsanak.

A tegnapi városi tanácsülésen negyvenegy napirendi pontot vitattak meg a városatyák. Az egyik napirendi pont Sevcsenko szobrának a Petőfi–szobor mellé való állítására vonatkozott. A tanácsi határozat módosítását szociáldemokrata tanácsosok kezdeményezték. Az ügyet már ezt megelőzően rengeteg vita övezte, most azonban minden hozzászólás és magyarázat nékül egyszerű kézfelemeléssel nyilvánítottak véleményt a tanácsosok tizenkilenc–négy arányban. „A szociáldemokrata tanácsosok részéről nyilvánvalóan kampányfogás volt az ügy újbóli napirendre tűzésének a kezdeményezése. Szerencsére a józan ész döntött, csak négyen szavaztak mellette” — nyilatkozta lapunknak a tanácsülést követően Kereskényi Gábor tanácsos.

Nem költöznek

A tegnapi tanácsülés egy másik napirendi pontja a Drogprevenciós Központnak a megszüntetett ingyenkonyha helyére való átköltöztetésére vonatkozott. A jogi bizottság javaslatára azonban elnapolták ezt a határozattervezetet, mivel, mint kiderült, a szóban forgó ingatlan egy visszaigénylési eljárás tárgyát képezi, így még elbírálás alatt áll, hogy kinek a tulajdonában lesz az elkövetkezőkben.

A legtöbb napirendi pont városrendezési tervekre vonatkozott, melyek többségét némi kiegészítés után megszavazták a városatyák. Az egyik határozattervezet egy, részben a város külterületéhez tartozó telek — a Lucian Blaga utca övezetébe tervezett Lotus lakóparkról van szó — beépítésére vonatkozott. A szakbizottság némi fenntartással kezelte ezt a határozattervezetet, azonban két tartózkodással és egy ellenszavazattal zöld utat kapott ez a határozzattervezet is. Albu Adrian tanácsos szerint jobb, ha a lakóparkokat — annak ellenére, hogy az adott terület külterületként van bejegyezve — a város szélére eső területekre építik, mivel így a zsúfoltság is elkerülhető valamilyen szinten.

Szintén a mai nap folyamán került a tanács elé az a határozattervezet, mely a strand koncesszióba adásához szükséges megindoklási tanulmány jóváhagyásáról szól. A tanácsosok egyhangúlag megszavazták ezt a határozattervezetet.