Járvány

2020.03.04. 18:25

Két új koronavírustörzs fertőzhet kínai tudósok szerint

A tudósok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy korlátozott adatokból dolgoztak.

Kínai tudósok szerint két törzse is terjed az emberek között a járványt okozó új koronavírusnak.

A Pekingi Egyetem Élettudományi Iskolájának tudósai és a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó sanghaji Pasteur Intézet kutatói a Kínában kitört koronavírus-járványt vizsgálva mutatták ki a vírus két fő törzsét. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy egyelőre korlátozott adatokból dolgoztak, és nagyobb adatmennyiség szükséges ahhoz, hogy a következő kutatások jobban feltárják a vírus evolúcióját.

Az előzetes eredmények szerint a koronavírus egy agresszívebb törzse okozta Vuhanban a megbetegedések 70 százalékát. A fertőzések maradék 30 százalékáért pedig a vírus egy kevésbé agresszív törzse volt felelős – írták a kutatók a National Science Review folyóirat keddi számában publikált tanulmányukban.

A kutatásban részt nem vevő szakértők azonban szintén arra hívták fel a figyelmet, hogy óvatosan kell kezelni a tanulmány megállapításait, és nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni belőlük, mivel még csak előzetes eredményeken alapultak.

Közben szerdán Kína egyik vezető orvosi szövetsége bejelentette, hogy a koronavírus közepes lappangási időszaka öttől hét nap, de maximum 14 nap. A kormány alá tartozó szervezettől mindeddig ez volt a leghitelesebb becslés a vírus lappangásával kapcsolatban.

A szárazföldi Kínában kedden 119 új koronavírusos esetet erősítettek meg. Előző nap még 125 új megbetegedést regisztráltak, az adatok csökkenő tendenciát mutatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában