Napfényes dallamok szárnyán

Napfényes dallamok szárnyán
Szatmárnémeti – Szatmárnémetiben már közhelynek számít: hétfő este érdemes elnézni az Art Cafféba. Ezen a héten is így volt, a Kovács Emőke, Orbán István, Kováts Tünde, Kováts István által bemutatott Latin intermezzo II. bemutatóján.

Hogy nincs „könnyű–”, „komoly”–, vagy egy sereg egyéb skatulyába begyömöszölhető zene, csak jó vagy rossz, a jó pedig símán elbírja, ha egy kávézóban „szolgálják fel” különféle ízlésű és műveltségű embereknek, azt a négy fiatal zenész eddigi szereplése már egyértelműen bebizonyította. Olyan természetesen fogadva a sikert, ahogyan az „utcára kihozott” dallamok örömet adnak a hallgatóknak.

Most sem történt semmi különös. Csak megszólalt egy hegedű, egy brácsa, egy gitár és egy cselló. Meleg, szenvedélyes ritmusok, napfényes, életörömet sugárzó zene ömlött szét a rég kinőtt helyiségben. Kubai, chilei, katalán és andalúziai néptáncok, dalok és Bizet–operarészletek egymás mellett, kimunkált előadásban és a legtökéletesebb összhangban. Majd a tomboló siker. Vastaps. Ráadás. És vastaps megint.

Az előadás után hazafelé igyekvőkre pedig szinte rá sem lehetett ismerni. Az arcokról eltűnt a napok óta tartó esős idő nyomott hangulata, a mindennapi taposómalom fásult közönyét valami belülről sugárzó hit, életkedv és erő váltotta fel. Kaptak valamit, ami idővel, pénzzel nem mérhető, formaságokkal nem helyettesíthető. És ragyogott a négy fiatal arca is, akiknek ezt az  estét — s vele talán a művészet eredeti hivatása felismerésének élményét — köszönhették.

Báthory Éva