Napelemes géppel a világ körül

Napelemes géppel a világ körül
A Solar Impulse 2 a nap közben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni. A projekt 2002-ben indult, hogy felhívja a világ figyelmét a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére.

Megkezdte idei leghosszabb távja, az Atlanti-óceán átszelésének teljesítését a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely tegnap indult útnak New Yorkból. Bertrand Piccard pilóta nagyjából 90 óra alatt akar átérni a spanyolországi Sevillába. A kísérleti napelemes gép eredetileg vasárnap indult volna útnak New Yorkból, ám a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt végül el kellett halasztani a felszállást. Piccard csupán rövid pihenőket iktathat be a 90 órás útba. „Ez lesz a leghosszabb táv, amelyet idén meg kell tennünk” – idézte a BBC News a Solar Impulse stábját.

Harmincötezer kilométer

A napelemes gép a pennsylvaniai Leigh Valle nemzetközi repülőtérről indulva, csaknem ötórás éjszakai út után – elrepülve a kivilágított Szabadság-szobor felett – érkezett meg június 11-én a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtérre, világ körüli utazásának 14. állomására. A Föld körüli út 2015 márciusában kezdődött Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a napelemes repülő leszállt többek között Ománban, Mianmarban, Kínában és Japánban. A két svájci pilóta, a pszichiáterként dolgozó Piccard és Andre Borschberg üzletember egymást váltva teljesíti a 35 ezer kilométeres távot. A 2,3 tonnás, együléses repülőgépet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747. A nap közben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni. A projekt 2002-ben indult, hogy felhívja a világ figyelmét a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére.