Napelemek Fugyivásárhelyen

Bihar megye – Egy október végén elindított uniós projekt gyakorlatba ültetése nyomán fotovoltaikus elemekkel biztosítják majd Fugyivásárhelyen és a közeli falvakban a közvilágítást, továbbá a polgármesteri hivatal, a fugyivásárhelyi művelődési központ, valamint az általános iskola áramellátását.

A Dumitreanu Mihnea Andrei projektmenedzser által aláírt közlemény szerint mindez az Európai Unió regionális fejlesztési alapja, valamint a gazdasági minisztérium finanszírozásával történik a Gazdasági Kompetitivitás Növelése elnevezésű szektoriális programon belül. A projekt teljes értéke közel 19,5 millió lej, ebből a vissza nem térítendő kölcsön 15,022.645 lej.

Az egyéves projekt gyakorlatba ültetése következtében kevesebb áramot és petróleumszármazékot fognak majd fogyasztani a környéken, ezzel egyidejűleg csökken a széndioxid kibocsátás is, továbbá az említett intézmények költségei. A korszerűsítés révén öt új munkahelyet is teremtenek, s a napelemek lefedik az esetleges későbbi, nagyobb energiafogyasztást is, emellett az általuk biztosított komfort a vállalkozások fejlesztéséhez is hozzájárulhat.