ERDON Országos hírek

2008.04.21. 09:55

A romániai élelmiszeráremelések kommentárja

<p>Az AFP francia sajtóhírügynökség szerint a 90-es évek romániai inflációja manpaság csak egy szomorú emlék, de az utóbbi időszakban tapasztalható sorozatos élemiszráremelések aggasztják a lakosságot.</p>

Az élelmiszerárak egyik napról a másikra emelkednek, amit a hosszú tavalyi szárazsággal magyaráznak. Egyetlen év alatt 10,82 százalékkal drágultak az alapélelmiszrek, ami magasabb mint a 8,63 százalékos inflációs ráta. Az árnövelések listáját kétségtelenül az étolaj vezeti, mely 47 százalékkal drágult. Ezt követi a zöldség és tojás 24 százalékos, a tej 16 százalékos a kenyér és liszt 12 százalékos drágítása. Ezek mind olyan termékek, melyekre naponta szüksége van a romániai lakosságnak, akik túl szegények ahhoz, hogy hússal és hallal táplálkozzanak, olvasható az AFP kommentárjában. A fentebbi adatok márciusiak, de a Statisztikai hivatal adatai szerint azóta a tej ujabb 2,1 százalékkal, a túró 2,1 százalékkal, az étolaj és a gyümölcsök pedig 3 százalékkal drágultak. Az ortodox húsvétra bejelenntették a Kenyér és csirkehús további drágulását.

Bár az idei csapadékos tavasz miatt az idén jobb gabonatermés igérkezik a tavalyinál, a búza és kukorica  nem lesz olcsóbb, sőt valószínűleg 10 százalékkal emelkedni fog az ára a jelenlegihez képest, mégpedig a gázolajár drágulása miatt. Az élelmiszeripari patronátus azzal vádolja a nagy nemzetközi élelmiszerláncokat, szupermarketeket, hogy nem vásárolják fel a hazai termékeket, inkább importálnak. Magyarán zárolják a hazai piacot, így a hazai termelők erőfeszítése hiábavaló. A Mezőgazdasági  Minisztérium kimutatása szerint az élemiszerimport 40 százalékkal nőtt 2007-ben az előző évihez képest, elért a 3 miliárd eurós értéket. Az áremelkedésék ellensúlyozása végett az élemiszerteremelők az áfa 19 százalékról 5 százalékra való csökkentését kérik bizonyos alapélelmiszerek esetében, mint a kenyér, tej, cukor, olaj és hús. Egy erről rendelkező törvénytervezetet már elfogadott a Szenátus, de az elemzők szerint ez csak egy választási fogás lenne, ami megterhelné az államkasszát, annélkül, hogy bármilyen garanciát nyújtana az árcsökkentésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!