Nálunk tiszta a levegő

Nálunk tiszta a levegő
Nagyvárad – Az emberek Nagyváradon és Bihr megyében nem estek pánikba a fukushimai atomerőmű okozta sugárzásszennyezés után.

Ez derül ki Eugenia Hamza, a Bihar Megyei Gyógyszerészkollégium elnökének szavaiból, aki elmondta, hogy bár van jódkészlet a patikájában, az emberek nem vásárolják azt. Hozzátette, hogy az Egészségügyminisztérium közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy nem ajánlatos a jódkészítmény indokolatlan szedése, mert komoly mellékhatsai lehetnek. A megyei főgyógyszerész eárulta azt is, hogy az utóbbi időben nem keresték fel az emberek a patikáját sugárzásveszély miatti aggodalmukban.

Normális szint

Nyugalomra adnak okot  Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség monitorizáló szolgálatának információi is. Adriana Calapod szolgálatvezető tájékoztatott arról, hogy Bihar megye térségében a radioaktivitás normális értékeket mutat, az utóbbi időben semmilyen változás, ingadozás nem volt kimutatható etekintetben. Hangsúlyozta, hogy az ügynökség központi intézményének tájékoztatása szerint nem valószínű, hogy a japán atomerőmű-katasztrófa bármilyen kihatással lenne a hazai környezetre.

Pap István