Nálunk is tiltakoztak a háziorvosok

Akt.:
Nálunk is tiltakoztak a háziorvosok
A Bihar megyei háziorvosok nagy része is csatlakozott az országos tiltakozási akcióhoz, azaz pénteken és hétfőn csak sürgős esetekben állítottak ki recepteket és töltöttek ki küldőcédulákat.

A Családorvosok Országos Szövetsége és a Családorvosok Patronátusainak Országos Szövetsége már napokkal korábban bejelentette, hogy pénteken és hétfőn a háziorvosok nem írnak alá kompenzált recepteket és küldőcédulákat sem töltenek ki. A két szervezet pénteken egy okiratban állította össze panaszaikat. A dokumentumban, melyet az összes egészségügyi hatósághoz továbbítottak, egyebek mellett az áll: a háziorvosi rendszer nem számít prioritásnak a költségvetés megállapításakor, holott családorvosi rendelők nélkül az egészségügyi rendszer összeomlana.

Bürokrácia

2016-ban a teljes hazai egészségügyi költségvetés a nemzeti össztermék 4,2 százalékát teszi ki, s ennek az összegnek csak 0,86 százaléka az állami hozzájárulás, a többi a biztosítottak által fizetett járulék. „Vagyis az állam eldönti, hogy ingyenes egészségügyi szolgáltatásokat biztosít minden állampolgárnak, viszont szinte kizárólag a lakosok és a munkaadók hozzájárulásából törleszti mindezt” – áll a dokumentumban. A teljes, egészségügyre szánt összeg kevesebb mint hat százaléka jut a háziorvosoknak, miközben az érdekszervezetek álláspontja szerint az egészségügyi alapellátásra 12 százalékot kellene szánni. Forrásokként egyebek mellett a szenvedélyadóból befolyó összegeket, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adminisztratív költségvetését jelölték meg, mely utóbbit álláspontjuk szerint csökkenteni lehetne.

A háziorvosok érdekképviselete azt is szóvá tette, hogy a rendszer bürokratikus és évek óta visszamenőleg írják alá a keretszerződést kiegészítő okiratokat, holott ezeket a törvény szerint akkor kellene aláírni, amikor még érvényes a keretszerződés. „Ezzel a tiltakozással azt szeretnénk elérni, hogy felfigyeljenek ránk és tudatosítsák, hogy ez a tiltakozás csak egyike azoknak, amelyekkel élhetünk” – nyilatkozta Doina Mihăila, az érdekvédelmi szövetség elnöke.

„Értsék meg”

„Az elektronikus rendszer nehezen működik, nagy a bürokrácia, alig van időnk a betegekre” – mondta el kérdésünkre dr. Molnár Vajda Éva Mónika, a Bihar megyei Háziorvosok Egyesületének alelnöke, aki azt is kihangsúlyozta: tavaly 25 százalékkal nőtt az egészségügyi alkalmazottak bére, de a háziorvosok és asszisztenseik jövedelme nem változott. A kormány nem veszi figyelembe a háziorvosok panaszait, pedig párbeszédre, megoldásokra van szükség – tette hozzá. Az egyesület alelnöke szerint a Bihar megyei családorvosoknak több mint a fele csatlakozott a tiltakozáshoz, persze a sürgős eseteket ellátták, de a krónikus betegek közül akit csak lehetett, elhalasztottak.

A háziorvosok jövedelme több éve nem emelkedett, panaszolta el dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvos is, aki ugyancsak csatlakozott a tiltakozáshoz. Egyébként úgy tűnik, a páciensek nagy része értesült az akcióról, ugyanis mindkét napon jóval kevesebben jelentkeztek, mint máskor, mondta el a háziorvos, aki szerint a családorvosoknak nincs sok lehetőségük tiltakozásukat kifejezni, hiszen nem léphetnek teljes sztrájkba. „Úgy kell csináljuk, hogy valahogy mégis értsék meg a helyzetünket” – fogalmazott. Mint ahogy már beszámoltunk róla, egyebek mellett olyan előírások léptek érvénybe, melyek nyomán a háziorvosoknak jóval több nyugdíjbiztosítást is kell fizetniük, mint eddig, így mindent összevetve többször annyi járulékot és adót fizetnek, mint egy átlagdolgozó. Ennek következtében jövedelmeik nemhogy nőttek volna, de még csökkentek is.

Neumann Andrea