Nálunk a többség aláírta a szerződést

Dr. Balogh Árpád nagyváradi háziorvos nyilatkozott lapunknak a kialakult helyzettel kapcsolatosan
Dr. Balogh Árpád nagyváradi háziorvos nyilatkozott lapunknak a kialakult helyzettel kapcsolatosan
Bár a háziorvosok követelései nem teljesültek, megyénkben tegnap délelőttig több mint kétharmaduk aláírta a szerződéskiegészítést és továbbra is biztosítja az ingyenes betegellátást. Dr. Balogh Árpád váradi háziorvos kérdésünkre elmondta: nem lehetetlenek a követeléseik.


Miközben a központi sajtóból arról értesülhettünk, hogy a háziorvosi rendelőkben mostantól nem nyújtanak térített szolgáltatásokat, mivel a háziorvosok – tiltakozásképp, amiért a kormány nem teljesítette ígéreteit – nem írják alá az egészségbiztosítási pénztárral kötött szerződés meghosszabbítására vonatkozó kiegészítést, Bihar megyében, úgy tűnik, a többség úgy döntött, hogy a betegek érdekeit helyezi előtérbe.

„Horrorfilm készülhetne”

Dr. Balogh Árpád nagyváradi háziorvos kérdésünkre elmondta: nem lehetetlenek a követeléseik, csupán azt szeretnék elérni, hogy tudják fenntartani és fejleszteni a rendelőiket, ami végső soron szintén a betegek érdekeit szolgálná. Az egyik kérésük a bürokrácia csökkentése, az elektronikus rendszer ugyanis öt éve rengeteg hibával működik, megnehezíti a munkájukat és a betegek életét. Szinte mindennapos, hogy elvesződik a betegek neve a rendszerből, vagy rossz adatok jelennek meg, „horrorfilmet lehetne készíteni” minderről.
„Harminchat éve vagyok orvos, s eddig még egyetlen évben sem voltak ennyire arrogánsak és passzívak, mint most.” (Dr. Balogh Árpád háziorvos)

A másik elégedetlenségük az, hogy bár az egészségügyi miniszter a tavalyi tiltakozásokat követően ígéreteket tett arra, hogy tárgyalni fog a háziorvosok érdekképviseletével és figyelembe veszi álláspontjukat az elsődleges orvosi ellátásra szánt összeg növelésével kapcsolatban, nem történt semmilyen lényeges változás. Az egységes egészségbiztosítási alapból az eddigi 5,77 helyett az idei költségvetés tervezet szerint 5,8 százalékot szánnak erre, azaz minden maradt a régiben. Amint dr. Balogh Árpád elmondta: a fejlett nyugati országokban az egészségbiztosítási alap 10–12 százalékát szánják a háziorvosi rendszerre.

Ráadásul, miközben az állami egészségügyi rendszerben dolgozó orvosok fizetését márciustól megemelik, a háziorvosokat ebből kihagyták – így az a helyzet áll majd elő, hogy például egy szakorvos fizetése megegyezik majd azzal az összeggel, melyből egy egész háziorvosi rendelőt kell fenntartani, a középkáder fizetését és a közköltségeket is beleértve. „Nagyon sok háziorvosi rendelő a csőd szélére kerül majd, vagy akár csődbe is megy” – jelentette ki. S történik mindez, miközben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évente hatmilliárd euróval gazdálkodik, tette hozzá. Sok a félretájékoztatás, egyes sajtóorgánumok azt a látszatot keltik, hogy a háziorvosoknak túl nagyok az elvárásaik, holott koránt sincs így, mondta Balogh doktor.

Teljesen illegális az is, folytatta, hogy a tavalyi szerződést meghosszabbítják március végéig, miközben az új metodológia meg sem jelent – valójában tehát „üresben” íratják alá velük, s az új szerződés feltételeinek a megtárgyalásából a szakminisztérium és az egészségbiztosítási pénztár valószínűleg kihagyja majd az orvoskollégiumot és a háziorvosok szövetségét. „Harminchat éve vagyok orvos, s eddig még egyetlen évben sem voltak ennyire arrogánsak és passzívak, mint most” – mondta dr. Balogh Árpád. S hogy mi lenne a megoldás? Ha van politikai akarat, meg lehet oldani ezt a helyzetet, annál is inkább, mivel tizenegy ezer háziorvost aligha lenne mód helyettesíteni – fejtette ki.

Nincs jele

Az elégedetlenség ellenére a betegeket továbbra is ingyenesen látja el – igaz, míg alá nem írja a szerződéskiegészítést, a rendszer nem teszi lehetővé, hogy térített recepteket töltsön ki, vagy térítéses küldőpapírt állítson ki. Ő maga ma látogat el a biztosítási pénztárhoz, mások már elmentek aláírni – a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár tegnap közzétett adatai szerint a 333 Bihar megyei háziorvos közül tegnap délelőttig 238 háziorvos írta alá a március végéig érvényes szerződéskiegészítést. Amint Marinaş Cătălina sajtófelelős kérdésünkre elmondta, a feltételek változatlanok, a meghosszabbításra vonatkozó jogszabály december végén látott napvilágot a Hivatalos Közlönyben. Kérdésünkre, hogy mi a véleménye a háziorvosok és a biztosítási pénztár, illetve a kormány között kialakult konfliktusról, annyit válaszolt: itt Bihar megyében továbbra sem érkezett hozzájuk jelzés arra vonatkozóan, hogy bárki elégedetlen lenne és elutasítaná a szerződéskiegészítés aláírását. „Nálunk nincs semmi jele a konfliktusnak” – tette hozzá.

Neumann Andrea