Nagyvilág

2010.05.02. 13:53

Egy házi készítésû, de veszedelmes bomba volt a furgonban, a Times Square-en

<p>Mégis volt bomba abban a furgonban, amely miatt szombaton este kiürítették a Times Square-t, New York legforgalmasabb részét és annak környékén több utcát. Michael Bloomberg polgármester vasárnap azt közölte, hogy egy hibás robbanószerkezetet találtak a tűzszerészek a kocsiban, és a bomba ereje gyilkos hatású lett volna, ha felrobban.</p>

13:52: Elszállították a terroristák furgonját, újra megnyílt a Times Square

Elvitték a rendőrök azt a sötétzöld Nissan Pathfindert a New York-i Times Square-ről vasárnap, amelyben szombaton este egy fel nem robbant bombát találtak, és emiatt ki kellett üríteni a teret valamint annak környékét. A furgon elszállítása után megnyitották a rendőrök a Times Square-t.

"A kocsit átvizsgáljuk még alaposabban, DNS-teszttel is, hogy kiderítsük, ki használta" - közölte Raymond Kelly rendőrfőnök, aki korábban azt mondta, hogy egy gáztartályt, benzines palackokat, petárdákat, huzalokat és két órát találtak a furgonban. Azt azonban nem közölte, hogy az alkotórészek össze voltak-e kötve, és az órák időzítőként működtek volna. A rendőrség egyelőre keresi a sofőrt.

New York állam kormányzója, David Paterson vasárnap kijelentette, hogy terrorista merényletkísérlet történt. "Szerencsére senki nem sérült meg, most a város, az állam és a szövetségi hatóságok arra fognak összpontosítani, hogy bíróság elé vigyük a tettest, vagy tetteseket" - mondta a kormányzó, aki hozzátette: a new yorkiak hálával tartoznak a rendőrség gyors és eredményes tevékenységéért, és annak a boltosnak az éberségéért, aki felhívta a hatóságok figyelmét a kocsira.

09:16: Korábban azt közölte a New York-i rendõrség, hogy bombafenyegetés miatt kiürítették a Times Square-t, miután értesítést kaptak a tûzoltók egy bolti eladótól, hogy az amerikai nagyváros legforgalmasabb részén füstölög egy parkoló furgon. A helyszínre érkezõ tûzoltók riasztották a rendõröket, akik ezután lezárták a környéket.

John Sweeney, a rendõrség nyomozója korábban azt nyilatkozta az AFP-nak, hogy átvizsgálták a kocsit, kirámoltak mindent, ami benne volt, de bombát nem találtak, más anyagokat viszont igen. Egyelõre nem tudni, hogy miért ezt jelentették a hatóságok elõször.

Vasárnap Michael Bloomberg polgármester már azt mondta, hogy egy hibás bomba volt a kocsiban. Raymond Kelly New York rendõr fõnöke azt közölte, hogy egy gáztartályt, benzines palackokat, petárdákat, huzalokat és két órát találtak. Azt azonban nem mondta meg, hogy az alkotórészek össze voltak-e kötve, és az órák idõzítõként mûködtek-e. "Nagyon szerencsések vagyunk, hogy elkerült az, ami halálos következményekkel fenyegetett" - mondta rendkívüli sajtókonferenciáján a polgármester, aki a tûzszerészek jelentésére hivatkozva közölte: a bomba házi készítésû, amatõr szerkezet volt.

Az incidens azon a részen történt, ahol a Broadway-kerület van. A hír hallatán a Fehér Ház azt közölte, hogy az elnök rövid tanácskozást tartott az incidenssel kapcsolatban. "Barack Obama megdicsérte a New York-i rendõrséget a gyors akcióért, és felkérte helyettes nemzetbiztonsági tanácsadóját, John Brennant, hogy vegye fel a kapcsolatot a rendõrséggel, és ajánlja fel a szövetségi kormány támogatását" - közölte Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivõje.

Tavaly decemberben New Yorknak ezen a részén volt egy hasonló eset. Akkor is azért zárták le a környéket, mert úgy hitték, hogy bomba van az egyik kocsiban. Végül kiderült, hogy vaklárma volt a riasztás.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!