Nagyvilág

2008.04.09. 10:07

Kijárási tilalom Bagdadban Szaddam bukásának évfordulóján

<p>A <EM><STRONG>Szaddam Husszein</STRONG></EM>-rezsim megdöntésének ötödik évfordulóján szerdán kijárási tilalmat rendeltek el <EM>Bagdadban</EM>. Éjfélig tilos a gépjárművek forgalma.</p>

Így akarják megelőzni a szunniták esetleges autóbombás merényleteteit az iraki fővárosban. A volt iraki diktátor szülővárosában, Tikritben ugyancsak kijárási tilalom van érvényben.

Moktada al-Szadr, az radikális ellenállók egyik vezetője múlt héten még milliós létszámú Amerika-ellenes tüntetést ígért mára Bagdadba, kedden azonban lefújta, mint mondta azért, hogy ne folyjon több iraki vér.

Az amerikai erők három hetes harcok után döntötték meg Szaddam Husszein uralmát 2003 április 9-ére, amikor amerikai tengerészgyalogosok a bagdadi főtéren kötelet húztak Szaddam óriási szobrának nyaka, majd ledöntötték az alkotást. Az ünneplő irakiak ezután a diktátor szobráról letört fém-fejet cipőjükkel ütötték, ami az iszlám vallás szerint az egyik legnagyobb sértésnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!