Nagyvilág

2007.10.17. 11:11

Közös ellenőrzés Irakban

<p>Közös felügyelet alá vonná az Egyesült Államok védelmi minisztere az Irakban szolgáló fegyveres biztonsági vállalkozásokat.</p>

A TheNewYorkTimes című napilap szerdai száma úgy tudja: RobertGates leginkább a hadsereg fennhatósága alá helyezné a cégeket. Jelenleg mintegy 10 ezer biztonságivállalkozás dolgozik az amerikaiaknak Irakban. Köztük van az a Blackwater nevű cég is, amely nemrég lövöldözésbe keveredett Bagdadban. Az incidensben 17 civil vesztette életét.

Az amerikaikülügyminisztérium, amely 2500 magán örző-védő vállalattal áll kapcsolatban, hevesen ellenzi a védelmi miniszter tervét. A terv támogatói viszont azt mondják: ha egy kézben lenne az irányítás, úgy sokkal könnyebb lenne irányítani a különböző akciókat.

A védelmi és a külügyi tárcák vezetőinek kell dűlőre jutniuk az ügyben. A külügyminisztérium még várja a Pentagon hivatalos levelét- közölék az újsággal névtelenséget kérő informátorok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!